AKŞAM TV

Mikrodalga fırın nasıl icat edildi? | İcat Çıkarma #5

Elektronik uzmanı Percy Spencer, 1900'lü yıllarda bir radar ekipmanı üzerinde çalışırken tesadüf eseri mikrodalga fırının çıkış noktasını buldu. Muhtemelen bunun bir pişirme yöntemi olarak kullanılabileceğini ilk söylediğinde tüm yakınları ona, “Percy, gece gece icat çıkarma” dedi. Peki çikolataya dayalı bir tesadüften ortaya çıkan mikrodalga fırın, hemen her evde kendine kullanım alanı bulduğu günümüze nasıl geldi? Akşam TV Teknoloji Editörü Doğa Yurduneri, İcat Çıkarma'nın yeni bölümünde mikrodalga fırının icadını anlattı.

AKŞAM TV
DOĞA YURDUNERİ


Mikrodalga fırınlar; oldukça kısa süre içerisinde yemeklerin ısıtılabilmesini, buzlu gıdaların çözdürülmesini ve hatta bazı pratik yemeklerin pişirilebilmesini mümkün kılıyor. Radyasyon yaydığı için tehlike saçtığına yönelik birçok iddia bulunsa da pek çok kişi, mikrodalga fırının kazandırdığı vakitten feragat etmek istemiyor. Mikrodalga fırının icadı ise 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin radarları üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenen İngiliz mühendis Percy Spencer'ın yaşadığı gerçek bir tesadüf anına dayanıyor.

Spencer'ın yıllar önce cebindeki çikolatadan kaynaklı bir tesadüften yola çıkarak geliştirdiği mikrodalga fırın, pek çok kişiye 'Başımıza icat çıkarma' dedirtse de bugün birçok kişinin eve yorgun argın geldiğinde tavada yemek ısıtmamak için koşarak sarıldığı bir mutfak aleti haline geldi. Akşam TV Teknoloji Editörü Doğa Yurduneri, İcat Çıkarma'nın beşinci bölümünde mikrodalga fırının icadını ve günümüze uzanan hikayesini anlattı.

EDİTÖR: DOĞA YURDUNERİ / KURGU: KERİM YILDIRIM

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER