AKŞAM TV

Çalar saat nasıl icat edildi? | İcat Çıkarma #4

Amerikalı saat tamircisi Levi Hutchins, yaklaşık 235 yıl önce kendisini derin sabah uykusundan uyandıracak bir araç geliştirmeyi düşündü. Muhtemelen dahiyane fikrini ilk paylaştığında, tüm yakınları ona “Levi, gece gece icat çıkarma” dedi. Peki 1787 yılında uykusundan uyanamayan bir saat tamircisinin icat ettiği çalar saatin bugün ertelemelere doyamadığımız alarmlara uzanan hikayesi ne? Akşam TV Teknoloji Editörü Doğa Yurduneri, İcat Çıkarma'nın yeni bölümünde çalar saatin icadını anlattı.

AKŞAM TV
DOĞA YURDUNERİ


Birçoğumuz sabah uykusundan uyanabilmek için hakkında çok fazla düşünmediği alarmları her gün kullanıyor. Fakat tabi ki, bundan yıllar öncesine bakıldığında telefon alarmları ve dijital alarmlı saatlerden bahsedemeyiz. O günlerde sabah uyanmak için duyduğumuz sesin tınısı çok daha farklıydı. Kullanılan araç da bambaşkaydı. Elbette mekanik saatlerin tarihi oldukça eski. Ama günümüz mantığındaki ilk çalar saat, 1787 yılında Levi Hutchins tarafından icat edildi.

Amerikalı saat tamircisi Hutchins'in yaklaşık 235 yıl önce kendisini derin sabah uykusundan uyandıracak bir araç geliştirme hedefiyle icat ettiği çalar saat, pek çok kişiye 'Başımıza icat çıkarma' dedirtse de bugün ertelemelere doyamadığımız alarmlara kadar uzanan bir anlatı yarattı ve birçok kişinin okul hayatıyla kariyerini kurtardı. Akşam TV Teknoloji Editörü Doğa Yurduneri, İcat Çıkarma'nın dördüncü bölümünde çalar saatin icadını ve geliştirilme hikayesini anlattı.

EDİTÖR: DOĞA YURDUNERİ / KURGU: CAN YILDIZ

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER