AKŞAM TV

Yerli aşı ve sprey son aşamada

Türk uzmanlar Kovid ile mücadelede ilk burundan aşılama için gece gündüz mesai yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank İnternazal aşıda kısa bir süre sonra faz-1 testlerine geçileceğini açıkladı. Aşının yıl içerisinde de kullanımına başlanması bekleniyor. Peki, bu yenilikçi aşı türünü klasik aşılardan ayıran özellikler nelerdir? Sağlık İletişimi Derneği (SİLDER) Başkanı Dr.İbrahim Ersoy, merak edilen gelişmenin detaylarını AKŞAM TV'den Ezgi Aşık'a anlattı.



'İNTRANAZAL AŞIYI YAPTIRANLARIN BULAŞTIRICILIĞI DA AZALACAK'

İntranazal (burundan uygulanacak) aşıyı uygulaması çok kolay. Tecrübeli sağlık personeli olmadan uygulanabilecek bir aşı. Aşının en önemli özelliği virüsün girdiği burun ve ağızda bağışıklık sağlaması. Aşıyı yaptıranların bulaştırıcılığı da azalacak. Ayrıca aşının üretilmesi kolay ve hızlı. Bir tesiste 25 milyon doz üretilebilecek. Sonuçlarının da iyi olacağı öngörülebiliyor. Tüm dünyayı ve bizi çok rahatlatacak.

'EYLÜL - EKİM GİBİ TAMAMEN NORMALLEŞMEDEN BAHSEDEBİLİRİZ'

83 milyon vatandaşımız var. Bağışıklığa ulaşabilmemiz için 50 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Şu anda tedarik sıkıntısı çektiğimiz için hemen bu sonuca ulaşamayabiliriz. Yine de bildiğiniz gibi sağlık bakanlığı hem BionTech hem de Sinovac'la anlaşmalarından dolayı çok daha fazla aşı gelecek. Bu hesaplamaları yaptığımızda Eylül - Ekim gibi tüm kapanmaları açabileceğimiz bir normalleşmeden bahsedebiliriz.

Editör: Ayşe Tunalı

Kurgu: Kerim Yıldırım

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER