AKŞAM TV

'WhatsApp, 'dijital faşizm' yapıyor!'

WhatsApp, 'Ya kabul et ya terk et' dedi... Kullanıcılarına sunduğu yeni güvenlik sözleşmesi nedeniyle büyük tartışma yaratan mesajlaşma uygulaması WhatsApp bu kararı neden aldı? SODİGEM Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, tüm merak edilenleri Akşam TV'ye değerlendirdi.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr


Çarşamba günü kullanıcılarına sunduğu yeni güvenlik sözleşmesiyle Facebook ve bağlı kuruluşlarının telefon numaraları ve konumları dahil olmak üzere kullanıcı verilerini toplamasına izin vermelerini isteyen WhatsApp, kan kaybetmeye başladı.

SODİGEM Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Öncelikle bu durum yeni bir şey değil. 2016 tarihinde de benzer bir uygulamayı gündeme getirmişti ancak bunu isteğe bırakmıştı. 2014 yılında 19 milyar dolara WhatsApp'ı satın aldı. Ve 2021 yılında da bunu zorunlu hale getirdi.'

WhatsApp'ın bu kararı almasında iki neden var:

- Facebook, yaşlandı ve artık kan kaybediyor.

- Facebook'u canlandırmaya yönelik endüstriyel bir atak.

'TÜRKLER, YİNE YABANCI TOPRAKLARDAKİ UYGULAMALARI KULLANIYORLAR'

Signal ve Telagram gibi uygulamaların da güvenlik noktasında WhatsApp'la aynı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital göçü başlatan Türkler'in kendi dijital topraklarına göç başlatmadığının altını çizdi.

Signal; Elon Musk'ın, Telagram; Ruslar'ın, WhatsApp; Amerikalılar'ın... Bunlar, yüksek güvenirlilikli, kriminal iletişim araçları. Suç dünyası kullanır bunları... Terör örgütü DEAŞ, deşifre olana kadar yıllarca TELEGRAM kullandı. Signal da aynı şey. Bakıldığında güvenli bir süreç yok. WhatsApp ve Facebook'un bu tartışmalı kararla ilgili tavrını görmek lazım.

AB ÜLKELERİNİN MUAF TUTULMASI DİJİTAL FAŞİZMDİR'

Avrupa'nın Kişisel Verilerini Koruma Kanunu'nun çok sert ve net olduğunu belirten Levent Eraslan, WhatsApp'ın bu güvenlik sözleşmesinden AB ülkelerinin muaf tutulmasının 'dijital faşizm' olduğunu söyledi. Bizim yasa koyucularımızın da WhatsApp'a yönelik uyarı yapması gerektiğinin altını çizdi.nbsp;

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER