AKŞAM TV

Türkiye'de temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerini neler bekliyor?

Facebook, Türkiye'ye temsilci atama kararını dün duyurmuştu. Facebook'tan yapılan açıklamada, 'Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik.' ifadelerine yer verilmişti. Peki; Facebook'un bu kararını nasıl okumalıyız? Türkiye'de temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerini neler bekliyor? TÜRKAD Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı, Akşam TV'ye anlattı.



Popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook da Türkiye'ye temsilci atamaya karar verdi. Açıklama, reklam yasağı uygulamasının hayata geçmesinden bir gün önce yapıldı.

İlgili yasa,1 Ekim'de yürürlüğe girdi. Uygulama, Türkiye'de günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağları kapsıyor. Temsilcilik açmayı reddeden şirketleri toplamda 40 milyon lirayı bulan cezalar bekliyor.

REKLAM YASAĞI İÇİN VERİLEN SÜRE 19 OCAK'TA DOLACAKTI

Kamuoyunda 'sosyal medya yasası' olarak bilinen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile Türkiye'de yeni bir sosyal medya düzenine geçildi.

1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren yasa ile Türkiye'de günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de temsilci bulundurmak zorunda. Bu temsilcinin iletişim bilgilerine, kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilecek. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bildirecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak.

40 MİLYON LİRA CEZA BEKLİYOR

Temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlerin her birine ilk etapta 10 milyon lira, ikinci adımda 30 milyon lira olmak üzere toplamda 40 milyon lira para cezası kesildi. Yasa çerçevesinde idari para cezası uygulaması aşaması sona ererken, sıra reklam yasağına geldi. Bu kapsamda temsilci atamamış olan şirketlere, 19 Ocak Salı günü itibarıyla reklam yasağı uygulamasının başlaması için tanınan sürenin dolduğu bildirilecek.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER