AKŞAM TV

İstanbul tarihine yeni bir tanık: Kazlıçeşme Sanat…

İstanbul'un kültürel tarihine yeni bir perspektif sunan Kazlıçeşme Sanat Merkezi'ne vatandaşların ilgisi yoğun. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Sanat'ta bulunan mozaikleri ve belediyenin çalışmalarını Akşam TV'ye anlattı.



Akşam TV'den Ezgi Aşık'a konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Sanat'ta bulunan kütüphaneye ilişkin, 'Sanatın bütün dallarıyla ilgili 10 bine yakın kitap var. Uzman bir heyetle koleksiyonu derlememiz bir seneyi buldu. Yaklaşık bin adet kitap yurtdışından geldi, 600 adedi sanat kütüphanelerinde bulunmayan eserlerden oluşuyor.' dedi.

Kazlıçeşme Sanat'ta bulunan kütüphanenin, kamu kurumlarının ilk ihtisas kütüphanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Arısoy, 'Buradan dijital olarak kitaba erişim ve sınırsız tarama imkânı vereceğiz. Bu kütüphaneyi Zeytinburnu'ndaki diğer kütüphanelerden ayıran en önemli özellik ise, doktora ve üstü araştırmacılara hizmet edecek şekilde ayarlanması. Kamu kurumlarının ilk ihtisas kütüphanesi, bu bakımdan gururluyuz.' İfadelerini kullandı.

1893'TEN GÜNÜMÜZE TARİHİ AKIŞ

Kazlıçeşme Sanat'ın bulunduğu binada tarihi açıdan dikkat çekiyor. 1893 tarihinde II. Abdülhamid tarafından askeri hastane olarak inşa edilen bina, 1984'ten 2015 yılına kadar belediye binası olarak hizmet verdi. 2015'te restorasyondan geçirilen bina 2019'dan 'Kazlıçeşme Sanat' adını alarak kültür merkezi olarak hizmet vermeye başladı.

MOZAİK ZEMİNİN ALTINDA LAHİT KEŞFİ

Binanın restorasyon sürecinde bulunan mozaiklere ilişkin de konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, 'Restorasyon sırasında elle kazı yapılırken yapının zemininde mozaik keşfedildi. Dolayısıyla buranın keşfine sebep olan şey, binanın restorasyonudur. Mozaiklerin bina dışında devam etme ihtimali çok güçlüydü. 2019 yılı yaz aylarında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde otopark olarak kullanılan alanda bir deneme kazısı yaptık. Gerçekten orada da mozaiğin devamını bulduk.'

Kazlıçeşme Sanat'taki mozaiklere dikkat çeken Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy:

'Mozaik zeminin altında bir lahit keşfedildi. Mozaikten sonra gömüldüğü çok belli, çünkü lahitin kilit taşı olarak mozaik kullanılmış.' dedi.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER