AKŞAM TV

Alparslan Türkeş neden önemliydi?

Yakın Türk siyasi tarihine damga vuran Alparslan Türkeş'in vefatının 24. yılında rahmetle anılıyor. Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin bu hafta Türkeş'in siyasi duruşunu Sosyal İşler programında Ezgi Aşık'a anlattı.



Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin Sosyal İşler programında Alparslan Türkeş'in Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden biri olduğunu belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kurucusu ve ilk genel başkanı Alparslan Türkeş, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinin Yukarı Köşkerli köyünde yaşayan Koyunoğlu ailesinin bir toprak meselesi yüzünden giriştiği kavga sonucu, Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs'a sürgün edilmesi nedeniyle 25 Kasım 1917'de, Koyunoğlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanım'ın oğulları 'Ali Arslan' olarak Lefkoşa'da doğdu.

27 Mayıs 1960'da Milli Birlik Komitesinin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan Türkeş, ihtilal hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Türkeş, bu vazifesi sırasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurdu.

Editör: Ezgi Aşık

Kurgu: Kerim Yıldırım

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER