AKŞAM TV

27 Mayıs darbesinde sendikalar nasıl bir rol oynadı?

Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen 27 Mayıs darbesi üzerinden 61 yıl geçti. 27 Mayıs 1960 ihtilaliyle Anayasa ve TBMM feshedilirken ülkenin başbakanı ve iki bakanı ise idam edildi.



Peki, 27 Mayıs darbesinde hangi sendikalar destek verdi? Darbede sendikaların rolü neydi? 27 Mayıs sonrası neler yaşandı?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, hain darbe sürecini Ezgi Aşık'a anlattı.

Tarkan Zengin, '27 Mayıs darbesiyle, tarihimiz boyunca seçimle gelen ilk Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları asılmış, binlerce insan işkenceden geçirilmiş, Demokrat Partili olan kamu çalışanları tasfiye edilmiştir. 27 Mayıs darbesi daha sonra yaşanacak darbelere geniş bir alan ve kötü bir tecrübe bıraktı. 27 Mayısçı darbeciler hayatta olmasalar ve yaptıkları yasal düzenlemeler çok sayıda değişikliğe uğramış olsa da kurdukları kötü sistemin kara bulutları uzun yıllar ülkemizin üzerinden eksik olmadı.' şeklinde konuştu.

Zengin, '27 Mayıs'a destek veren sendikalar ve sendikacılar darbe sonrasında umduklarını bulamadı. Darbenin en ateşli savunucusu Bahir Ersoy Türk-İş Genel Başkanı olamadı. CHP'nin parlamentoda işçilere daha geniş bir temsil imkânı vereceği düşüncesi de açıklanan seçim listeleriyle hayal olmuştu. Grevli toplu sözleşme hakkı ise 1961 Anayasasının referandumda kabul edilmesinden yaklaşık olarak iki yıl sonra çıkarılmıştı.' ifadelerini kullandı.

Editör-Kurgu: Ezgi Aşık

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER