AKŞAM TV

Tezkere geçmeseydi ne olurdu?

Tezkere Cumhur İttifakı'nın oylarıyla geçti. Peki Cumhur İttifakı'nın oylarının çoğunlukta olmadığı bir olasılıkta Türkiye'yi nasıl bir gelecek bekliyordu. Küçük bir simülasyonunu tasavvur etmek mümkün. Biz de bunu yaptık. İşte ayrıntılar.



Bu enstantene Irak/Suriye, Libya tezkeresi oylamasında yaşandı. HDP Eş Genelbaşkanı Buldan yanlışlıkla tezkere lehinde oy kullanınca bir el müdahale etti. CHP Mehmetçiğin Irak ve Suriye'deki varlığına bu kadar yüksek bir motivasyonla karşı çıkan bir zihniyetle hareket etti. Tezkereye hayır dedi. Aynı elin tahakkümü altına girdi.

İYİ Parti Genelbaşkanı Meral Akşener evet oyu kullanacağız demişti. Ama partisinin bir bütünlük içinde bu karara uymadığı görüldü. İYİ Parti sıralarında eller bütünlük içinde kalkmadı. İYİ Parti'nin milli hassasiyetler konusundaki pozitif söyleminin parti içinde bile bir karşılığının olmadığı görüldü.

Bu manzara akıllara diğer olasılığı getirdi. Ya Meclis'te Cumhur yerine Millet İttifakı çoğunlukta olsaydı, o zaman ne olurdu?

Tezkere geçmezdi. Türk askerinin hem Suriye hem de Irak'taki varlığı son bulurdu. Çekilme başlayınca örneğin Suriye'deki boşluğu Esed rejimi ve PKK/YPG doldururdu. Türkiye'nin korumasından yoksun kalan Suriyeli siviller Türkiye sınırına doğru hareketlenmeye başlardı. 4 harekâtla engellenen PKK devleti planı yine raftan inerdi.

Benzer bir durum Irak'ta yaşanırdı. Türkiye burada üsler kurarak PKK terörünü sınır ötesinde karşılıyordu. Örgüt her geçen gün biraz daha güneye süpürülüyordu

CHP Genelbaşkanı Kılıçdaroğlu tezkere konusundaki tutumlarına şehit haberlerini gerekçe gösterdi. Haklılık payı var mı bakalım. Tezkere geçmese zaman içinde terör örgütü tıpkı 90'larda olduğu gibi Türkiye'yi makasa alma fırsatı yakalayacaktı. o zaman, terörle mücadele sınır ötesinde değil, sınır içinde devam edecekti. Asker sivil 30 bin vatandaşımızı işte böyle bir ortamda kaybettik. Süreç çukur kalkışmasına evirildi.

Motivasyonları Türkiye'nin bir bölümünü de içine alacak terör devletiydi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun o gün süreci okuyamadığını verdiği beyanatlarda göstermişti. Teröristlere barikatı kuran arkadaşlar şeklinde seslenmişti

Tezkerenin geçmediği olasılıkta Kılıçdaroğlu'nun alternatif çözümü devreye girecekti. O da Esed rejimiyle anlaşmak. Peki Kılıçdaroğlu Esed'in masasına nasıl oturacaktı sahada olmayan Türkiye'nin masadaki özgül ağırlığı aynı olabilir mi. beklenti dengesinde Türkiye dezavantajlı konuma gelecekti. Böyle bir masadan avantajlı bir anlaşmayla kalkmak mümkün mü?

Bu açıdan bakıldığında Meclis'te oylanan şey sadece tezkere değildi. PKK terör örgütü ve arkasındakilerin Türkiye'ye yönelik gelecek planlamasıyla, Milli Mücüadele ruhunun takipçilerinin Türkiye'si yarıştı.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER