AKŞAM TV

Prof. Dr. Kerem Alkin Bakan Berat Albayrak'ın V tipi açıklamasını yorumladı

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin 24 TV'de yer alan Analiz Sentez programında son ekonomik verileri değerlendirdi.



Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'İkinci yarıda V tipi toparlanma bekliyoruz' sözlerini yorumladı.

Alkin, küresel virüs salgınının en yoğun mücadelesinin yaşandığı dönemde en büyük başarılarımızdan birinin üretimi durdurmadan devam etmemiz olduğunu söyledi. Bu durumun tarımsal, gıda ve imalat sanayi açısından olumlu sonuçları olduğunu kaydetti ve turizm sektöründe yaşanan toparlanmaya vurgu yaptı.

EKONOMİDE GÜÇLÜ TOPARLANMA

İhracat rakamlarını değerlendiren Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, 'Küresel virüs salgınından dünya bu kadar etkilenirken Türkiye'nin geçen sene ile hemen hemen aynı ihracat rakamlarını tutturuyor olması alkışlanması gereken bir başarıdır#8221; dedi.

Uluslararası kuruluşların Türkiye'nin büyüme rakamlarıyla ilgili öngörülerini yukarıya doğru revize edebileceklerine vurgu yapan Kerem Alkin, Bakan Albayrak'ın 'ikinci yarıda V tipi toparlanma bekliyoruz' sözleriyle ilgili şunları söyledi:

'Uluslararası iki kuruluşun, bahsetmiş olduğu veri setine dayalı olarak yaptığı analizler, üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin pozitif olmak üzere yüzde 4,5 ile 7,9 arasında bir büyüme rakamı yakalayabileceğine dair birtakım verileri işaret ediyor. Böyle bir olasılığı paylaştılar. Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte yüzde 4.5 büyüdüğünü, ikinci çeyrekte 9.9 küçüldüğünü dikkate aldığımızda üçüncü çeyrekte tekrar yüzde 4,5 büyüme demek ikinci çeyrekteki negatif büyümenin tümünü telafi edecek kadar bir performans yakalamamız anlamına gelir. Üçüncü çeyrekte daha yukarıda bir büyüme rakamının gelmesi ilk 9 ayda artı büyümeye bile geçmemize işaret edecek bir veri setini de beraberinde getirebilir.#8221;

BAKAN ALBAYRAK NE DEMİŞTİ?

Bloomberg News'e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020'nin ikinci yarısında V şeklinde toparlanma beklediğini belirtmiş, salgında ikinci dalga olmazsa 2021'de yüzde 5'in oldukça üzerinde bir büyüme rakamı yakalanacağını söylemişti. 'Tüm öncü göstergeler Türkiye için en kötünün geride kaldığını gösteriyor' diyen Albayrak, likidite adımları enflasyonu düşürmede etkili olacak ifadelerini kullanmıştı.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER