AKŞAM TV

Kızılay'dan 29 Ekim ve Kızılay Haftasına özel klip

Türk Kızılayı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü ve Kızılay Haftası'na özel, Trablusgarp Savaşı döneminde Binbaşı olan ve yaralanan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hilal-i Ahmer Hastanesi’ndeki tedavisinin canlandırıldığı bir film hazırlandı



Türk Kızılay tarafından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü ve Kızılay Haftası'na özel Trablusgarp Savaşı döneminde Binbaşı olan ve yaralanan Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Hilal-i Ahmer Hastanesi’ndeki tedavisinin canlandırıldığı bir film hazırlandı.

Dönemi yansıtan tarihi malzeme ve kostümlerin kullanıldığı, yönetmenliğini Uygar Kutlu’nun üstlendiği filmin müziğini besteci ve piyanist Anjelika Akbar, seslendirmesini ise Gürol Yılmaz yaptı.
Medya kuruluşlarının desteğiyle yayımlanması planlanan film 126 saniye olarak hazırlandı.

- 'Nasıl gitmem, vatan elden gidiyor evlat'
Başarılı yardım çalışmalarıyla dolu tarihinde, önemli olaylara şahit olan Türk Kızılay, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü ve Kızılay Haftası dolayısıyla hazırladığı filmde, Trablusgarp Savaşı döneminde Binbaşı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hilal-i Ahmer Hastanesi’ndeki göz tedavisini canlandırdı.

Film, 1912 yılında Trablusgarp Cephesi'ndeki sağlık gereksinimlerini karşılamak üzere Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin aldığı bağışlarla Derne’de kurduğu seyyar hastanede geçiyor.

Filmde, o yıllarda Şark Kolordusu Komutanı olarak görev yapan ve gözünden yaralanan Binbaşı Mustafa Kemal Atatürk'ün Hilal-i Ahmer Hastanesi’ndeki tedavisi konu alınıyor.

Başlangıçta, cephede 2 askerin sedyeyle çadıra yaralı taşıdığı görülen sahne, Atatürk'ün haberini alan doktorun hastane çadırına gitmesiyle devam ediyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün durumunu inceleyen doktor, daha sonra tedavisini yapıyor.

Akşam saatlerinde geçen diğer sahnede ise üniformasıyla görülen Binbaşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çadırdan dışarıya çıkıyor. Genç sağlıkçının onu fark ederek istirahat etmesi gerektiğini söylemesiyle duraksayan binbaşı, 'Nasıl gitmem, vatan elden gidiyor evlat' diyor ve atıyla uzaklaşıyor.

Filmin sonunda ise 1912’de Hilal-i Ahmer Hastanesi’nde tedavi olan Mustafa Kemal Atatürk'ün, yıllar sonra cemiyete 'Kızılay' adını verdiği anlaşılıyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER