AKŞAM TV

HAMAS'IN SİYASİ LİDERİ HANİYE KİMDİR?

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, Hamas'ın üst düzey liderlerinden biri. Filistin'e başbakanlık yaptı. İsrail Haniye'yi öldürebilmek için pek çok suikast düzenledi. İsmail Haniye ise bu saldırıların hepsinden kurtulmayı başardı. Ama İsrail Haniye'ye en büyük darbeyi, çocukları ve torunlarını öldürerek attı.



İsmail Haniye 29 Ocak 1962'de Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948'deki Arap-İsrail savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. Çocukluğu da mülteci kampı koşullarında zorluklarla mücadele ederek geçti.

İlk ve orta öğrenimini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin finansman desteği sağladığı Filistin kamplarında açılan okullarda tamamladı. Lise yıllarında Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katıldı. Aynı dönemde henüz bir öğrenciyken İslamcı Öğrenciler Derneği'nde de siyasi çalışmalarda bulundu. Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap dili ve edebiyatı okudu. 1987'de üniversiteden mezun olarak eğitimini tamamladı.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye pek çok saldırı gördü. Ama belki de bunların en ağırını ve en acı verici olanını geçtiğimiz günlerde yaşadı. Hem de o gün, Ramazan Bayramı'nın ilk günüydü...

Bayramın birinci günü tedavi için Katar'ın başkenti Doha'ya götürülen yaralı Filistinlileri ziyaret ediyordu. Acı haberi de o sırada aldı. Yanına yaklaşan bir kişi kulağına, İsrail tarafından Gazze'de düzenlenen hava saldırısında üç oğlu ve dört torununun İsrail tarafından öldürüldüğünü söylüyordu. O anda sakin kalsa da hissettiği derin üzüntü yüzünden okunuyordu. 'Tüm halkımız ve Gazze'deki tüm aileler, kanla ağır bir bedel ödedi. Ben de onlardan biriyim' dedi. Bu saldırının ateşkes müzakerelerindeki talebini etkilemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da üç çocuğu ve torunlarının İsrail saldırısında şehit olması nedeniyle Haniye'yi telefonla arayarak başsağlığı diledi.

Görünen o ki İsrail Haniye'ye en büyük darbeyi, evlatlarını ve torunlarını öldürerek attı. Peki, Haniye bu saldırıya bir karşılık verecek mi? Bu sorunun cevabını zamanla göreceğiz.

Karşınızda Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Portre'si...

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER