AKŞAM TV

Fahiş fiyatla mücadele dönemi

Bazı marketler hakkında geçen yıl başlatılan soruşturma sessiz sedasız ilerledi. Rekabet Kurumu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, gelinen noktaya ilişkin açıklamaları var. Buna göre zincir marketlerden sözlü savunma alınacak.



Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın zincir marketlere yönelik açıklamasının ardından kamuoyunda gözler fahiş fiyat incelemelerine çevrildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konuyu incelemek için 5 müfettiş görevlendirdi. ama aslında devam eden bir soruşturma daha var. O soruşturmanın adresi Rekabet Kurumu ve gelişmeler soruşturmada sona doğru gelindiğini gösteriyor. İşte zincir marketlerin rekabet kanununu ihlal ettiklerinin kesinleşmesi durumunda alacakları cezalar.

Aslında zincir marketlerdeki fahiş fiyat şikâyetleri pandeminin başından bu yana geliyor ve rekabet kurumu devrede. Ancak Başkan Erdoğan'ın bu husustaki kararlılığını vurgulamasıyla artık yeni bir durum söz konusu.

Bazı marketler hakkında geçen yıl başlatılan soruşturma sessiz sedasız ilerledi. Rekabet Kurumu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın gelinen noktaya ilişkin açıklamaları var. Buna göre zincir marketlerden sözlü savunma alınacak.

Peki rekabet kurumu zincir marketlerin fahiş fiyat uygulaması iddiasına ilişkin bir ihlal saptaması var mı?

Aydın Ayaydın zincir marketlerin 4. maddeyi ihlal ettiğini belirtiyor. Söz konusu maddeye teşebbüslerin birbirleri ile anlaşmaya vararak keyfi fiyat belirlemelerinin önüne geçmek için var. Cezai yaptırımı da bir hayli ağır. Zira eğer kurum rekabetin ihlal edildiğine yönelik kanaate ulaşırsa, firmaların bir önceki yılda elde ettiği cironun yüzde 10'una kadar para cezası verebilir.

Başkan Erdoğan'ın durumu gündeme taşımasıyla birlikte Ticaret Bakanı Mehmet Muş 5 müfettiş görevlendirmişti. Yani hali hazırda zincir marketlerin fahiş fiyat uyguladığına yönelik birbirinden bağımsız 2 soruşturma devam ediyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER