AKŞAM TV

Etiyopya Türk SİHA'sına talip

Türkiye'nin yerli ve milli imkânlarla ürettiği SİHA'lar dünyadan her geçen gün daha fazla talep görüyor. İddiaya göre son talip Etiyopya. Ancak Mısırlı yetkililer bu durumdan rahatsız. Mesele Türkiye-Mısır normalleşme müzakerelerini etkileyebilir.



Türk SİHA'ları her geçen gün dünyadan daha fazla ilgi görüyor. Güney Asya'dan Orta Asya'ya, Kafkaslardan Avrupa'ya, hatta Afrika'ya. Birçok ülke Türk SİHA'larına talip oluyor.

Son haber yine Afrika'dan geldi. Fas, Ruanda ve Nijerya'dan sonra, Etiyopya da Türkiye'den silahlı insansız hava aracı almak için talepte bulundu. Reuters'ın haberine göre ülke Bayraktar TB2 satın almak istiyor. Üstelik anlaşma eğitim ve yedek parçayı da içerebilir. Ancak henüz akıbeti belli değil

Ajansa göre Etiyopya'nın talebi, Mısır'da rahatsızlığa yol açtı. Mısır ve Etiyopya ilişkileri Hedasi Barajı nedeniyle uzun yıllardır gergin. Etiyopya barajı Nil Nehri'nin iki kolundan birinin üzerine kuruyor. Bu da Mısır'a giden su miktarının azalması anlamına gelecek.

Kahire, Etiyopya'nın SİHA alımının Hedasi Barajı hakkındaki müzakereleri olumsuz etkileyeceğinden endişeli. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden siparişi durdurmak için yardım istedi. Dahası mesele Türkiye ve mısır arasındaki normalleşme müzakerelerine de etki edebilir. Ajansa konuşan mısırlı kaynak, konunun bu istişarelerde de ele alınmasını istedi.

Etiyopya Silahlı Kuvvetleri ve Başbakanlık makamı konu hakkındaki sorulara cevap vermedi. Savunma Sanayi Başkanlığı ve İHA'ların üreticisi Baykar da sessiz kalmayı tercih ediyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER