AKŞAM TV

Küresel ticaret ekim raporu

Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaretin görünümüne ilişkin ekim ayı raporunu yayımladı. Raporda mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 10,8'e, 2022 için de yüzde 4,7'ye çıkardı.



Avrupa'da baş gösteren küresel enerji krizi tedarik darboğazları ve salgının seyri, küresel ekonominin öncelikli başlıkları arasında yer alıyor.

Peki küresel ticarete yönelik beklentiler hangi yönde.

Dünya Ticaret Örgütü bu sorunun yanıtını yayımladığı yeni bir raporla cevapladı.

Raporda göre küresel mal ticaretine ilişkin büyüme öngörüsü, bu yıl için 2,8 puanlık artışla 10,8'e çıkarıldı.

Yukarı yönlü revizenin gerekçesi ekonomik faaliyetlerin yılın ilk yarısında ivme kazanması olarak gösterildi. 2022 tahmini ise yüzde 4'ten yüzde 4,7'ye yükseltildi.

Pandemi ve tedarik zinciri sorunlarından kaynaklanan aşağı yönlü riskler konusunda uyarıların yer aldığı raporda, küresel büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 5,1'den yüzde 5,3'e çıkarıldı.

2022 için de yüzde 3,8'den 4,1'e revize edilidi. raporda Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'nın değerlendirmeleri de yer aldı.

Küresel ticaretin Kovid-19'la mücadelede kritik bir araç olduğunu vurgulayan Iweala, pandemiye karşı aşılara adaletsiz erişimin bölgeler arasındaki ekonomik farklılıkları artırdığına dikkat çekti.

Daha hızlı aşı üretimi ve adil dağıtım çağrısında bulundu.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER