AKŞAM TV

Yarım asır sonra patladı

İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki yanardağ yarım asır sonra uyandı. Adada bir haftadır yoğun deprem hareketliliği vardı. Lav, evlere zarar vermeye başladı. Riskli bölgeden binlerce kişi tahliye edildi.



Yarım asırdır uyuyordu. İspanya'ya ağlı Kanarya Adaları grubunda yanardağ uyandı. Bölge halkı endişe içinde.

Cumbre Vieja türkçesiyle yaşlı Zirve. La Palma Adası'nda bulunuyor. Pazar akşamı birden harekete geçti. Lav püskürtmeye başladı. Adada son bir haftadır irili ufaklı 21 binden fazla deprem olmuştu.

Bölge halkı endişeye kapıldı. Yetililer alarma geçti. Volkandaki hareketlilik çok yakından izleniyor. Yakınındaki köyler ve kasabalar tahliye ediliyor. Beş bin kişi güvenli bölgelere nakledildi.

Yanardağın 5 kraterinden lav ve kül çıkışı sürüyor. Çevreye zarar veriyor. Lav evlere doğru ilerlemeye başladı.

Adaya helikopterlerle yaklaşık 200 kişilik takviye ekip gönderildi. Ayrıca onlarca asker çalışmalara destek veriyor. İspanya başbakanı da bölgeye gitti. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Öyle görünüyor ki acil durum biraz daha sürecek. Uzmanlara göre yanardağdaki faaliyet birkaç gün daha devam edecek. Yanardağda büyük bir patlama meydana gelirse, etkisi Amerika kıyılarına kadar uzanacak bir mega tsunami oluşmasından endişe ediliyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER