AKŞAM TV

Tebbun'dan Macron'a sert tepki

Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik kriz sürüyor. Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Cezayir'e yönelik sözlerinden sonra ilk kez konuştu. 'Fransa Cezayir'in egemenlik hakkına saygı duymalı' dedi.



Geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cezayir üzerinden Türkiye'yi hedef almıştı. Osmanlı ve Türkleri Afrika'da sömürgeci olmakla suçlamış, sözleri tepki çekmişti. Macron, 'Fransız sömürgeciliğinden önce bir Cezayir devleti var mıydı? Asıl soru bu?' demişti. Bu açıklamalar iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ise bu krizle ilgili ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı.

Abdulmecid Tebbun, Fransa'nın Cezayir'in egemenliğine 'Tam saygı duymasının' şart olduğunu söyledi. Tebbun, 'Fransa, Cezayir'in geçmişte sömürgesi olduğunu unutmalı' ifadesini kullandı. Cezayir sadece Allah'a boyun eğen ordusuyla ve gururlu insanlarıyla güçlüdür' dedi. Ülkesine saygı gösterilmediği sürece, geri çağrılan Paris Büyükelçisi'nin Fransa'ya dönmeyeceğini belirtti.

Cezayir, Fransa'nın işgalinden 18 Mart1962'de kurtuldu. Yaklaşık 5 milyondan fazla Cezayirli bağımsızlık savaşında hayatını kaybetti. Cezayirlilerin yaşadığı kayıplar, Fransa tarihine 'kara leke' olarak yazıldı.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER