AKŞAM TV

İsrail'de skandal yargı kararı

İsrail mahkemesi skandal bir karar aldı. Yahudilerin Mescid-i Aksa'da sessizce ibadet etme hakları olduğuna hükmetti. Karar sert tepki çekti.



Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yer alıyor. Uzun yıllardır sık sık Yahudilerin baskınlarına uğruyor. Radikal Yahudi gruplar, işgalci İsrail polisinin koruması altında Harem-İ Şerif'e giriyor. Avluda dolaşıp çıkıyorlar. Oysa Mescid-i Aksa, Ürdün'ün himayesinde. Yahudi baskınları bu kutsal mekânın statüsünü ihlal ediyor.

Görünen o ki bu ihlal daha da ileri gidecek. İsrail mahkemesi skandal bir karar aldı. Kudüs'teki sulh mahkemesi, Yahudi baskıncıların Harem-İ Şerif'teki sessiz ibadetlerinin suç sayılamayacağına hükmetti. Bu karar bir ilk. Mahkeme bir hahamın Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırma kararını da kaldırdı. Karar, hahamın ibadeti tehdit ettiği gerekçesiyle alınmıştı. Yahudiler bu bölgede Tapınak Tepesi diyor. Mescid-i Aksa'nın altında Süleyman Mabedi'nin kalıntıları olduğunu iddia ediyorlar. Aynı bölgede ibadet hakları olduğunu öne sürüyorlar.

Karar sert tepki gördü. İlk açıklama Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. 'Karar Mescid-İ Aksa'ya yönelik açık bir düşmanlık; Filistin halkına, Arap ve İslam ümmetine karşı da gerçek bir savaş ilanıdır' denildi. 'Bu kararla Mescid-i Aksa'yı mekansal olarak bölmek için başlangıç yapılmaya çalışıldı' ifadesi kullanıldı. Filistin yönetimi karara karşı birleşmiş milletler ve diğer uluslararası kuruluşları harekete geçirecek. Filistinli direniş örgütleri Hamas ve İslami Cihad'dan da karara tepki var.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER