AKŞAM TV

Fransa Savunma Bakanı'na tepki

Fransa Savunma Bakanı Senato'da yuhalandı. Sebep, denizaltı krizi nedeniyle senatörleri eleştirmesiydi. Fransa cumhurbaşkanı ise, ihanetle suçladıkları ABD Başkanı ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşme buzların erimeye başladığını gösteriyor.



Fransa Savunma Bakanı Senato'da yuhalandı. Sebep, denizaltı krizi nedeniyle Senatörleri eleştirmesiydi. Fransa Cumhurbaşkanı ise, ihanetle suçladıkları ABD Başkanı ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşme buzların erimeye başladığını gösteriyor.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly. Senato'da zor anlar yaşadı. Senatörler tarafından yuhalandı. Oturumun gündemi, ABD ve İngiltere'nin Avustralya'ya nükleer denizaltı satma kararıydı. Hedef Çin'in bölgedeki askeri etkisini kırmak. Ancak bu karar Fransa'yı on milyarlarca avroluk zarara uğrattı. Çünkü Fransa, Avustralya ile çok sayıda dizel denizaltı satış sözleşmesi imzalamıştı ve anlaşma rafa kalktı.

Fransa, ABD, İngiltere ve Avustralya'ya çok öfkeli. Savunma Bakanı Florence Parly, tam da bu meseleden bahsediyordu. Avustralya'nın Fransa'nın güvenini kırdığını söyledi.

Bunu önceden öngöremeyeceklerini savundu. 'Tarihi tersten yazamayız aksi halde kendimizi hakim ya da savcı yerine koymuş oluruz. Ama anlıyorum ki senato o niyette.' dediği anda da yuhalanmaya başlandı. Fransız Savunma Bakanı, konuşmasını senato başkanının müdahalesiyle sürdürebildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kararın NATO'da sonuçları olacağını söylemişti. ABD'den açıklama beklediğini belirtmişti. Macron, ABD Başkanı Joe Biden ile günlerdir beklenen telefon görüşmesini yaptı. Krize yol açan denizaltı anlaşması gibi meselelerde, açık istişarelerde bulunmakta anlaştılar. Bunun güvenin sarsılmasını önleyeceğinde mutabık kaldılar. Macron ve Biden, ekim sonunda Avrupa'da yeniden bir araya gelecek. Geri çekilen Washington büyükelçisi de görevine dönecek. Görüşme, iki lider arasında buzların eridiğine işaret ediyor.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER