AKŞAM TV

En çok onlar karbon salıyor

Dünyanın geleceği, yüzyılın ortasına kadar karbon emisyonunun sıfırlanmasına bağlı. Peki, en çok karbon salınımına yol açan ülkeler bu hedefi tutturabilecek mi? Bu ülkeler hangi taahhütlerde bulunuyor?



İklim değişikliğini dizginleyebilmek için küresel ısınmayı kontrol altına almak şart. Bunu yapmanın yolu da yüzyılın ortasına kadar sıfır karbon salınımı hedefini tutturmaktan geçiyor. Gözler dünyanın en çok karbon salınımına yol açan ülkelerinin üzerinde. Peki bu ülkeler geleceğimiz için ne yapıyor?

Karbon emisyonunda ilk sırada Çin var. Çin dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi. 2016'daki küresel karbon salınımının dörtte birinden fazlası bu ülkedendi. Çin, karbon salınımını 2030'a kadar yüzde 60-65 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. pekin, 2060'a kadar karbon nötr olma hedefini ilan etti. bunu başarıp başaramayacağı ise merak konusu.

Karbon salınımında ikinci sırada ABD var. Obama döneminde, karbon emisyonunu 2025'e kadar yüzde 28 oranında azaltmayı taahhüt etmişlerdi. Trump Paris İklim Anlaşması'ndan ayrıldı. Joe Biden ise göreve gelir gelmez anlaşmaya geri döndü.

Şimdiki hedefleri ise karbon emisyonunda 2030'a kadar yüzde 50 oranında azalma.

Ve Avrupa Birliği. Taahhüt 2015'te geldi. 2030'da karbon salınımını 1990'a kıyasla en az yüzde 40 azaltmayı hedefliyorlardı. Daha sonra bu hedef yüzde 55'e yükseltildi. AB'den ayrılan İngiltere'de ise 2030'da karbon emisyonunu azaltma hedefi, en az yüzde 68.

En çok karbon salınımına yol açan ülkelerden biri de Hindistan. Ancak yeni Delhi karbon emisyonunu azaltma planını açıklamadı. Ülkeden gelen hedef, küresel mücadele için önemli. Rusya 2030'da emisyonu yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor. Karbon nötr hedefi ise 2060 yılı. Japonya, 2030'a kadar yüzde 46 kesinti hedefliyor. Avustralya 2050'de karbon salınımına son vermek niyetinde. Arjantin, Güney Afrika ve Kanada taahhütlerini artırdı. Suudi Arabistan da hedefini iki katına çıkardı.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER