AKŞAM TV

BM'de üçlü Kıbrıs toplantısı

Kıbrıs'ta çözüm arayışı BM'ye taşındı. BM Genel Sekreteri, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum lider Anastasiadis'le üçlü toplantı yaptı. Yeniden müzakerelere başlayabilmek için ortak zemin arandı. Ancak Rumlar çözümsüzlük politikasını sürdürüyor.



Kıbrıs'ta birleşme yolunda yeni bir müzakere süreci başlayabilir mi?

Adadaki yeni gerçeklik Rumlardan kabul görecek mi? Kıbrıslı Rumlar 60 yıllık çözümsüzlükten sıyrılıp, gerçek bir çözüm için yol alma cesareti gösterecek mi? bu soruların cevabı, Birleşmiş Milletler'deki üçlü görüşmede arandı. Ancak sonuç yine aynı. Görünen o ki Rumların çözümsüzlük politikası sürüyor.

Taraflar BM Genel Merkezinde öğle yemekte bir araya geldi. Toplantıya girişte, Rum Lider Nikos Anastasiadis'e, adadaki yeni gerçeklik ve iki devletli çözüm önerisi soruldu.

Toplantı yaklaşık iki saat sürdü. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, birkaç ay önce sunduğu önerileri tekrarladı. Adada artık iki devletli çözüme varmak için çalışılması gerektiğini söyledi. Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, eski tezlerini tekrarladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafların tutumlarını not etti. Yeniden müzakerelere başlamak için ortak zemin sağlanıp sağlanamayacağı görüşüldü.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşmeyi Türkevi'nde düzenlediği toplantıda da değerlendirdi. Aynı yolları deneyerek sonuca ulaşılamayacağını söyledi.

Tatar, iki devletli çözüme dair 6 maddelik öneriden geri adım atmadıklarını söyledi. Ancak Rumlar bunu kabul etmiyor. Guterres'in atayacağı şahsi temsilci taraflar arasında ortak zemin arayacak. Tatar, BM Genel Sekreteri'nin objektif duruşunu takdir etti ve ekledi.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER