AKŞAM TV

Batı Afrika'nın stratejik aktörü: Togo

Togo, Batı Afrika'da Gine Körfezi'ne sıkışmış küçük ama stratejik bir ülke. Özellikle de başkentteki liman, bölgenin en büyük aktarım merkezlerinden biri. Ekonomisi tarıma dayalı ülke, gelişmek için yeni ortaklar arıyor.



Batı Afrika'nın küçük ama stratejik aktörü Togo, Gine Körfezi'nde yer alıyor. Benin, Gana ve Burkina Faso ile çevrili. Dar bir alanda yer alıyor. Nüfusu 8 milyon 200 bin civarında. Yüzölçümü 56 bin kilometrekareden biraz fazla. Konya'nın bir buçuk katına yakın.

Togo, üç Avrupalı gücün de sömürgecilik faaliyetlerine sahne olan tek ülke. Sırasıyla Almanya, İngiltere ve Fransa hakimiyet kurdu. Resmi dili Fransızca. Nüfusunun yüzde 43'ü Hristiyan, yüzde 14'ü Müslüman. Yüzde 35 kadarı da yerel dinlere inanıyor.

Ekonomisi tarıma dayalı. İstihdamın yüzde 60'ı da tarım sektöründe. Togo, başkent Lome'deki limanı ve yeni ortaklar arayışıyla önemli fırsatlar sunan bir ülke. Ayrıca dünyanın en büyük 4. fosfat üreticisi. Ülkenin diğer önemli kaynakları, kireç taşı ve mermer.

Ülkenin en büyük avantajlarından biri, bir buçuk milyon konteyner kapasiteli Lome Limanı. Burası sahra altı Afrika'nın 2. tüm Afrika'nın 5. en büyük aktarma merkezi.

Türkiye-Togo ilişkileri oldukça yeni Lome Büyükelçiliği 1 Nisan 2021'de faaliyete başladı. Togo'ya Türkiye'den ilk resmi ziyaret, 20 Temmuz 2020'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından düzenlenmişti. Togo Dışişleri Bakanı ise 2 aydan kısa süre içinde 2 kez Türkiye'yi ziyaret etti.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER