AKŞAM TV

Mısır ile Türkiye arasında ilk temas ne anlama geliyor?

Türkiye ile Mısır arasında 8 yıl sonra diplomatik temaslar doğrudan başladı. Başkan Erdoğan, 8 yıl aranın ardından doğrudan gerçekleşen temasa ilişkin görüşlerini paylaştı. Mısır ve Suudi Arabistan'ın Yunanistan ile yan yana yürümesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, gündemin sıcak başlığını AKŞAM TV'den Duygu Gecü Yüzseven'e değerlendirdi.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013'ten bu yana ilişkileri askıda olan Türkiye - Mısır arasında diplomatik düzeyde temasların yeniden başladığını açıklamıştı. Peki, Türkiye Mısır arasında yeniden başlayan diyalog sürecinin satır aralarında neler var? TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

'İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRME SÜRESİNCE İLK TALEP MISIR'DAN GELDİ'

Bu Mısır'da yeni bir sayfa açılacağı anlamına geliyor. Ancak yeni sayfalar açılırken bazı yanlış yorumlar da yapılıyor. 'Türkiye hatalı politikadan vazgeçiyor, hatasını anladı' gibi... Bu öyle değil. Muhataplar da yeni sayfa açmaya hazır oldukları için başladı. Türkiye, Suriye'de, Libya'da, Doğu Akdeniz'de ve Karabağ'da hem sahada hem masada başarılı işler ortaya koydu. İlişkileri normalleştirme süresince ilk talep Mısır'dan geldi. Bu önemli bir husus.

İLİŞKİLER MASLAHATGÜZAR, İSTİHBARAT VE DOĞU AKDENİZ MASASI ÜZERİNDEN İLERLİYOR

Şuan gelinen noktanın teknik düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Bunu açılımı ise; Ankara- Kahire hattında karşılıklı büyükelçiler çekildiği için Maslahatgüzar seviyesiyle birlikte, istihbarat ve Doğu Akdeniz masası üzerinden ilerliyor. İlerleyen günlerde ilişkilerin bir üst seviyeye çekilmesi söz konusu olabilir.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Duygu Gecü Yüzseven/ duygu.gecu@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER