AKŞAM TV

Libya'nın kritik ziyareti dünyada nasıl yankı buldu?

Dün Libya Başbakanı Dibeybe, Türkiye'ye geldi. İtalya, Yunanistan, Malta başbakanı gibi isimlerin Libya'ya gittikten sonra Dibeybe'nin Türkiye'ye gelmesi dünyada nasıl yankı buldu? Ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın yarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde hangi konular masaya yatırılacak? TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Duygu Gecü Yüzseven'e değerlendirdi.

Kurgu/Editör: Duygu Gecü Yüzseven


Libya Başbakanı Dibeybe, 5 başbakan yardımcısı ve 14 bakanı ile Türkiye'ye geldi. Abdulhamid Dibeybe, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmi törenle karşılandı. İtalya, Yunanistan, Malta başbakanı gibi isimlerin Libya'ya gittikten sonra Libya'nın Türkiye'ye gelmesini Melik Yiğitel şu sözlerle değerlendirdi:

'Bütün dünya Libya'ya giderken, Libya Ankara'ya gitti. Dolayısıyla bir anlamda, Libya başbakanının kabineyi alarak gelmesi, Ankara'ya bakarak politika belirleyeceği şeklinde yorumlandı. Bu çok önemli. Libya'ya Yunanistan başbakanı gitti, Fransa'dan heyetler gitti... Politika anlamında kendi çizgilerini çekmek ve bir anlamda Türkiye'nin çıkarlarına uygun davranılmasın diye baya mesai harcadılar. Ama onlar çok net bir şekilde 'Bizim çıkarlarımız, Türkiye'nin çıkarları ile örtüşüyor' dedi.

Bu ziyaret bunun çok açık bir teyidi oldu. Yarın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yüz yüze görüşecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Ankara ziyaretinde hangi konular görüşülecek?

Başta Ege olmak üzere, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi bu üç çözülemeyen başlığı yüz yüze görüşecek. Yunanistan, Türkiye'nin geri atmayacağını net gördü. O anlamda bu ziyaret çok kıymetli.

Dünyada Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin devam etmesinin kendi çıkarlarına da aykırı olduğunu gördü. Bu bakımdan bu temasın çok önemli sonuçları olacak.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER