AKŞAM TV

Kademeli normalleşmede kafe ve restoranlara gelebilecek yeni teşvikler neler?

Küresel ekonomiyi derinden sarsan koronavirüs salgının etkilerine rağmen Türkiye ekonomisi 2020 yılını büyümeyle tamamladı. Kademeli normalleşme ve büyüme rakamlarını değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, AKŞAM TV'den Duygu Gecü Yüzseven'e önemli açıklamalarda bulundu.



Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınıyla mücadeleyle geçirdiği 2020 yılını yüzde 1,8'lik büyüme rakamıyla tamamladı. Böylece G-20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte büyüyen iki ülkeden biri oldu. OECD ülkeleri arasında ise ilk sırada yer aldı. Son çeyrek büyüme performansı da yüzde 5,9 olarak kayıtlara geçti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

TÜRKİYE'DEKİ ÜRETİMİN BÜYÜMEYE ETKİSİ

'Özellikle Türkiye bu büyüme rakamıyla son çeyrekte yakaladığı 5,9'luk büyüme ve yılın tamamında yakaladığı yüzde 1,8'lik büyümeyle dünyadaki birçok ülkeden ayrıştı. Özellikle Avrupa'nın tamamından ve gelişmiş Atlantik ülkelerinden pozitif bir konumda olduğunu görüyoruz. Türkiye'de pandemiye rağmen üretimi engelleyecek hiçbir kararın alınmaması büyüme konusunda en önemli hususların başında geliyor. Büyümede yatırımların yıllık bazda yüzde 6,5'lik bir etkisi var. Son çeyrekte ise yatırımların büyümeye etkisinin yüzde 10,5 olduğunu görüyoruz.'

KADEMELİ NORMALLEŞME

İstanbul Türkiye nüfusunun yüzde 20'sine ev sahipliği yapıyor. Esnafımızın yüzde 13'ü İstanbul'da. Türkiye'deki firma ve şirketlerin yüzde 34'ü İstanbul'da hizmet veriyor. Dolayısıyla Türkiye'deki vergi gelirlerinin yüzde 46'sı İstanbul'dan karşılanıyor.

KISA ÇALIŞMA VE ÜCRET DESTEĞİ

Hizmetler sektörüyle ilgili teşviklere bakıldığında ise kamu kararıyla kapatılmak zorunda olan kurumlarla birlikte faaliyetlerini yarı yarıya düşüren cafe ve restoranlar var. Tüm bunlar değerlendirildiğinde kısa çalışma ödeneği ve ücret desteğinin Haziran sonuna kadar verilmeye devam edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Pandemi başladığında işletmelere sağlanan kredi kolaylığında geri ödemeler geldi ancak kaynak üretemeyen işletmeler var. Bu kapsamda kredilerin ertelenmesi konusunda da net bir talebimiz var.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER