AKŞAM TV

Hangi aşı mutasyonlu virüse karşı etkili?

Türkiye'nin Koronavirüs ile savaşı sürüyor. Bu mücadelede yerli aşının bulunmasıyla ülkemiz büyük bir başarı elde edecek. Son günlerde Kovid-19 tablosunda artan vaka sayıları dikkat çekiyor. Uzmanlar bu rakamların 100 binlere ulaşmasından korkuyor. Çin ve Alman menşeili aşılar belirlenen sıralamaya göre uygulanırken gözler yerli aşıda. Peki yerli aşıda son durum ne? Sağlık İletişimi Derneği Başkanı Dr. İbrahim Ersoy, Duygu Gecü'ye anlattı.

AKŞAM TV
EDİTÖR:EDA CABUL KURGU: DUYGU GECÜ


'AĞUSTOS- EYLÜL GİBİ ACİL ONAYINI ALACAĞIMIZI ÖN GÖREBİLİRİZ'

Yerli aşı çalışmasındaki gelişmeleri anlatan Dr. İbrahim Ersoy, ' Aslında 20'ye yakın aşı çalışması devam ediyor. Bunların içerisinde birkaç tanesi biraz hızlı gidiyor. Mesela Erciyes Üniversitesi'nde yapılan çalışma FAZ-2 aşamasını bitirmek üzere. Yani Nisan ayının ortalarında bitirecek ve FAZ-3 çalışmalarına geçecek. Şuana kadar yan etki olmadığı yönünde bilgiler var. Eğer Nisan ayının ortalarında FAZ-3 çalışmalarına geçerse FAZ-3 çalışmalarında Sağlık bakanlığı koordinasyonunda 8-10 bin kişiye aşı yapılması lazım. Ağustos- Eylül gibi acil onayını alacağımızı ön görebiliriz. Diğer aşı FAZ-1 çalışmasını bitirip Mayıs gibi FAZ-2'ye geçecek. Bu aşı mutasyonlara karşıda deneniyor. Ülkemizde mutasyonlar görülmeye başladı.' İfadelerini kullandı.

'İNTRANAZAL AŞI HEM UCUZ HEM DE ÜRETİMİ HIZLI YAPILACAK BİR AŞI

İbrahim Ersoy sözlerine şöyle devam etti:

'Son olarak üçüncü aşımız geliştirilirse çok mutluyuz. Dünyada intrazanal aşı sprey şeklinde olup bunu burnumuzdan verirsek doğrudan virüsün etkisini azaltacağını ve bulaşıcılığı çok fazla önleyecek. Şu andaki çalışmalar bunu gösteriyor. Diğer aşılarda da bulaşın azaldığı var ama intranazal'da bulaş yönünde büyük bir gelişme kaydedeceğiz. Bu aşı yeni nesil diyeceğimiz bir aşı çeşidi olacak. Bu aşı ile çocukları Eylül- Ekim gibi aşılayacağız. Çocuk ve gençlerde bulaşın fazla olduğuna dair bilgiler var. Bu aşı hem ucuz hem de üretimi hızlı yapılacak bir aşı. Onun da FAZ-1 çalışmalarına bu ay başlanacak ve 40'a yakın bilim insanı bir araya geldi. Bunların dışında da aşı çalışmalarımız sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ürettiğimiz yerli aşıların formülünü tüm dünya ile paylaşacağımızı belirtti. Birçok ülkenin aşı sıkıntısı çektiği bu dönemde bizim bu yaklaşımımız önemli.' Dedi.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER