AKŞAM TV

Kendinize karşı nasıl daha şefkatli olabilirsiniz?

Şefkat bir davranıştır ve eylem içerir... Peki, kendinize karşı şefkatli olabilmenizin ana yolları nelerdir? Konunun detayları Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya ile Video Terapi'de masaya yatırılıyor.



Stres, mükemmelliyetçilik, anksiyete, gelecek kaygısı... Her şey öz'de başlar. Başkalarına karşı şefkatli olabilmek, diğer insanlardan bize gelen şefkati alabilmek için önce kendimizi fark etmemiz ve kendimize karşı şefkat gösterebilmemiz gerekir. Bunun içinse beyni olumsuzluk dışına kaydırmamız gerekiyor. Herkesin acıyı yaşama şekli farklıdır. Verdiğiniz tepkileri bilmek süreci yönetmek için gereklidir. Zorlayıcı bir yaşam olayında kendimize karşı daha acımasız davranır, olumsuz düşüncelerimiz devreye girer ve kendimizi eleştiren, yargılayan, yetersizlik hissettiren iç sesimiz kendimize şefkat duymamızı engeller.

Öz şefkat, kişinin kendine başklarına davrandığı gibi davranabilmesidir. İhtiyacı olan desteği, anlayışı ve şefkati kendine gösterebilmektir. Farkındalık, deneyimlerimizin tonuna odaklanmayı öğretir. Bu bizim bağışıklık sistemimizi güçlendirir. İçinde düşman yoksa dışarıdakiler seni incitemez.

Stres, mükemmelliyetçilik, anksiyete, gelecek kaygısı... Her şey öz'de başlar. Kendine öz şefkat birçok hastalığın önüne geçer.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.comtr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER