AKŞAM TV

İlişkilerde kaybetme korkusunu aşmak

Korku, şüphe ve güvensizlik, insanların bütün hayatını şekillendiren duygulardır. Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya bu hafta 'İlişkilerde kaybetme korkusunu nasıl aşılabileceğini' Video Terapi'de anlatıyor.

Editör: Duygu Gecü Yüzseven


Geçmiş duygusal yaraların sağlıklı bir onarım süreci yoksa kaybetme korkusunun yeri sağlamlaşır. Öyle bir yerleşir ki zihne, korktuğun şeyi yaşamanın ne demek olduğunu anlarsın. Oysaki sen korkarken, diğer taraf kapana sıkışmış hisseder. Terk edilme hissi yok mu birde, o duyguyu yaşamaktan korkmaksa terk eden kişinin kendisi olmasını sağlaması ile savunmasıdır.

Peki, KAYBETME KORKUSU NELERİ KAYBETMENİZE NEDEN OLUR?

Yalnızca ilişkimi; işini, konumunu, değerlerini, mal varlığını... Kişinin bu duyguyu dozunda yaşaması kendisini ve etrafını motive ederken fazla yaşanması durumunda ise korktuğu kaybetme korkusunu yaşaması ile sonuçlanır. Düşünsenize zihniniz sürekli kaybetmekten korktuğunuz kişiye ya da nesneye odaklı, kaybetmemek adına birçok plan yaptığınız A,B,C... gibi alternatiflere sahipsiniz. Siz plan yaparken zihin temelde düşündüğü bilgiden her bir plana serpiştirir. Böylece siz hangi alternatifi tercih ederseniz edin korktuğunuz şeyi yaşıyor olursunuz!

Her şeyden önce kişinin kendisine saygısını yitirmeye kadar geldiği bu duygu durumu patolojinin başlamasına sebep olabilir. Takıntı, anksiyete bozukluğu, yoğun stres, depresyon... Ayrıca yaşam kalitenizin düşmesi gibi birçok olumsuz durumu yaşamanıza da neden olabiliyor maalesef. Ayrıca dengeleri de alt üst edebiliyor. Tüm davranışlarınız kaybetme korkusu başlığı altında yeniden şekillenir. Hiç tarzınız değilken karşınızdaki kişiye ya da nesneye karşı 'aşırı' ya kaçan hareketler sergilersiniz. Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde, ilk vazgeçeceği kişi siz olursunuz, demiş Freud. Aşırıya kaçan davranışlarınız karşı tarafın özgürlük alanını kısıtlar. Karşı tarafı kaybetmemek için o kişinin tüm söylediklerini kabul edersiniz. Bu durumu şüphecilik, güvensizlik ve saldırganlık takip eder. Böylece karşı tarafın size olan saygısını yitirmesine sebep olursunuz. Bazen ilişkiyi sürdüren patoloji olmaktadır. Bir taraf bağımlı iken diğer taraf ise çıkarcı, bir taraf kurban iken diğer taraf ise zalim... Dışardan oldukça uyumlu gözüken bu çiftlerin düzeni maalesef düzen bozması ile kimlik kazanır.

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirimturkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER