AKŞAM TV

Duygularımı nasıl yönetirim?

Her duygunun belirli bir oranda yaşanması sağlıklıdır. Hayatın iniş ve çıkışları nasıl hissettiğimizi etkiler. Duygular günlük hayatımızın en önemli parçası. Peki, duygularımızı yönetebilmek için ekstra çaba sarf etmemiz gerekir mi? Konunun detayları Uzman Psikolog Derya Yalçınkaya ile Video Terapi'de masaya yatırılıyor.



Olumlu ve olumsuz duygu diye bir şey olmadığını belirten Derya Yalçınkaya hayatımızda işlevsel bir yeri olan duygularla ilgili şunları söyledi:

'TEPKİLERİNİ BİLMEKTİR KENDİNİ TANIMAK'

Mutluluk, üzüntü, korku, öfke, şaşkınlık, ilgi, iğrenme ve utanma bizim temel duygularımızdır. Daha birçok duygu var. Psikolojide duygu regülasyonu önemlidir. Her duygunun belirli bir oranda yaşanması sağlıklıdır. Belirli bir oranın üzerinde yaşanan duygu durumu patoloji yaratır. Belirli bir oranın altında yaşanan duygu durumu ise önlem almamızı engeller. Hayatta kalmak her duygunun belirli oranda yaşanması ile ilgilidir.

Örneğin korkusu duygusunu ele alalım. Evden çıkarken evimize hırsız girer korkusu ile kapıyı kilitleriz. Bu normal bir davranış şeklidir. Kapıyı kilitledim mi? diye 20 kez kontrol etmek patolojik bir durumdur. Kendimizi bu noktada nasıl tanırız? İstenmeyen bir duyguyu yaratacak durumlara girmemeyi özen göstererek. Eğer aceleniz olduğunda sinirleneceğinizi biliyorsanız işleri son dakikaya bırakmayın. En derin duygularınızın temelinde onları yaratan inançlar yatar.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.comtr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER