AKŞAM TV

'Hiç Bitmeyen Kilise'nin Mimarı: Antoni Gaudi

Tarihin en özgün mimarlarından biri olan Antoni Gaudi’nin hayatını adadığı ve halen yapımına devam edilen La Sagrada Familia Bazilikası değişken geometrik şekillere sahip ve ağırlığı 200 bin tondan fazla bir yapı. 1883’te üzerinde çalışmaya başlayan, son senelerini sadece bu kiliseye harcayan Gaudi, sıra dışı donelerle bir 20. yy katedrali yaratmayı arzulamıştı. Bir rivayete göre, bir gün sokakta La Sagrada Familia’yı tam olarak görebilmek için geri geri yürümeye başladığı sırada tramvay tarafından ezildi.



Halk arasında ‘hiç bitmeyen kilise’ diye bilinen bu kilisenin yapım süreci, Gaudi’nin karmaşık mimari tarzı, bütçe yetersizliği ve savaş gibi nedenlerle birçok kez kesintiye uğradı. Ancak inşaatın 2026’da yani Gaudi’nin 100. ölüm yıl dönümünde tamamlanması bekleniyor. Tamamlandığında ise dünyanın en yüksek kilisesi olacak La Sagrada Familia, modern mimarinin öncü yapılarından biri ve Barcelona’nın simgesi olarak kabul ediliyor.

Eserleri UNESCO Dünya Miras Liste’sinde de yer alan Gaudi’ye göre doğada düz bir çizgi yoktu ve bu nedenle yapılarında asimetrik ve dalgalı formlara yani organik formlara yer verdi. Mimarideki farklılığı ve özgünlüğüyle bir devrim yarattı dahi mimar...

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER