AKŞAM TV

Türk dizileri tarih yazıyor, şer odakları boş durmuyor!

Türk dizileri yurt dışında izlenme rekorları kırıyor. Peki, Son yıllarda 100'ü aşkın ülkede kendine bir alan açan ve iddialı projelerle Türk sinemasının yapamadığını başaran dizi sektörü bunu nasıl gerçekleştirdi? Uluslararası televizyondaki bu macera nasıl ve ne zaman başladı? Bu ortak yapımlar neden önemli? Akşam Gazetesi yazarı Bedir Acar, bu hafta tüm bu soruların yanıtlarını masaya yatırıyor, Türk yapımlarının önüne set çekmek isteyen şer odaklarına karşı uyarıyor.



Türk dizileri yurt dışında tarih yazıyor. İster Güney Amerika'ya gidin ister Balkanlar'a, Orta Asya'ya, Arap dünyasına her yerde karşınıza Türk ortak yapımları çıkıyor.

Akşam Gazetesi yazarı Bedir Acar, dizi sektörünün geldiği noktayı ve Pakistan'ın ardından Libya ile de ortak proje için atılan imzaları şu sözlerle değerlendirdi:

'Son yıllarda 100'ü aşkın ülkede kendine bir alan açan ve iddialı projelerle Türk sinemasının yapamadığını başaran dizi sektörünün kültür sanat alanındaki bundan bir süre evvel, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır bir araya gelip ortak bir diziye imza attılar.

'ŞER ODAKLARININ AMACI TÜRKİYE SEVGİSİNİ TÖRPÜLEMEK'

ABD ve İsrail ile şer işlerinde birleşen (onlara maşalık yapan) bu üç ülke, 40 milyon dolarlık bir 'şeytan üçgeni' oluşturmuş, Arap halklarının gönlünde yükselen Türkiye sevgisini törpülemenin yollarını arıyordu.

Ve sonuçta, kendilerince 'Osmanlı yönetiminin arkasındaki vahşet dolu tarihi ifşa etmek' iddiasıyla Ateş Krallıkları adı diziyi pek çok ülke televizyonlarında gösterdiler.

Dizinin yönetmeni de 'Arabistanlı Lawrance'in hemşehrisi İngiliz Peter Webber'di.

İslam ümmetinin hayrına birleşemeyen bu şeytan üçgeni, şerde pekala birleşebiliyor işte... (Bu ülkelerin Türk dizilerini yasakladıklarını da not düşelim.)

Öyleyse bize düşen ne?

TÜRK DİZİLERİ YURT DIŞINDA TARİH YAZIYOR

Türk dizileri son yıllarda 100'ü aşkın ülkede kendine bir alan açtı.

Öyle ki Türkiye, dizi ihraç eden ülkeler arasında, yıllardır, listenin en üst sıralarında...

Bir bakıma, Türk sinemasının yapamadığını Türk dizi sektörü yaptı.

Hazır böylesi bir alan açılmışken, uluslararası projelere imza atmanın vakti gelmedi mi?

Bu konuda sevindirici haber geçen ay Pakistan'dan gelmişti.

Tekden Film, kardeş ülke Pakistan ile ortak bir dizinin hazırlık sürecinde Pakistan devlet yetkilileriyle üst düzey görüşmeler gerçekleştirmişti.

Şimdi bir başka güzel gelişmeyi daha haber verelim; Pakistan'ın ardından Libya ile de ortak proje için imzalar atıldı.

Libya'nın DAEŞ'e karşı mücadelesini anlatan söz konusu proje kapsamında dizi, sinema filmi ve bir belgesel yapımı planlanıyor. Bu bağlamda Libya Sinema, Tiyatro ve Sanat Heyeti ve Libya Paranoya Yapım şirketi ile Türkiye'den M Yapım arasında 'El Bunyan El Marsus' dizi, sinema filmi ve belgesel projesine dair imza töreni Libya İstanbul Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirildi.

PEKİ BU ORTAK YAPIMLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Bir: Hep aynı konular etrafında dönüp duran dizi sektörümüz, milletler arası bu yapımlar sayesinde farklı konulara açılma fırsatı sağlayacak.

İki: Bu sayece sektörün maddi imkanları ve kendine güveni de artacaktır.

Asıl önemli olan ise Türkiye'nin, Libya'nın, Azerbaycan'ın ve dahi diğer kardeş ülkelerin haklı davalarında, savaş meydanlarında, er meydanlarında elde ettikleri başarılar kültür ve sanatın, sinemanın gücüyle beslenecek, pekiştirilecek, perçinlenecektir.

Elin oğlu boş durmuyor; bizim elimiz de boş dizilerle boşa kürek çekmemeli!

Dahası, Türk dizilerinin açtığı bu alanı doğru projelerle tahkim edebilirsek, ağlak aşk dizilerinden, şivebaz, sulu sepken, komik olamayan komedi dizilerinden de kurtulmuş oluruz.

Nice başarı hikayelerimiz var anlatılacak.'

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER