AKŞAM TV

Haziran ayında hangi kalemleri yitirdik?

Kovid-19 gölgesinde geçirdiğimiz Haziran ayı Türk edebiyatında önemli bir ay olarak bilinir. Zira edebiyat ve fikir dünyasının güçlü kalemlerini bu ayda kaybettik. Bedir Acar, bu hafta Haziran ayında yitirdiğimiz kalemlere bir pencere açtı. Acar, “Haziran, şair Abdurrahim Karakaç'un, Cahit Zarifoğlu'nun ebediyete kanat çırptığı ay. Aynı zamanda mütefekkir Cemil Meriç'in, Orhan Kemal'in, Ahmet Arif'in, Nazım Hikmet'in, Ahmet Haşim'in, Peyami Safa'nın… Hiç biri unutulmadı.” şeklinde konuştu.



Bedir Acar, 'İnsan ölür eseri kalır baki misali, en azından dizelerle, sosyal medya paylaşımlarıyla anıldılar. Gazetelerden, televizyonlardan kültür ve sanat meseleleri birer gölge gibi silinip gittiği için, buralardan pek ses çıkmasa da... Oysa millet olmak biraz da hatırlamaktır, unutmamaktır, şuurdur...'

EDEBİYATIN ZARİF KALEMİ CAHİT ZARİFOĞLU

Acar, ' Çok şükür Cahit Zarifoğlu için öğrencileri, ailesi ve edebiyat dostları her yıl mezarı başında anma programı düzenliyorlar. Şu unutulmaz dizeler Zarifoğlu'nun şiirdeki zarafetinin, büyüklüğünün de ispatıdır:

Seçkin bir kimse değilim

ismimin baş harfleri acz tutuyor

Bağışlamanı dilerim

Sana zorsa... Bırak yanayım

Kolaysa, esirgeme

Hayat bir boş rüyaymış

Geçen ibadetler özürlü

Eski günahlar dipdiri

Seçkin bir kimse değilim

İsmimin baş harflerinde kimliğim

Bağışlanmamı dilerim

Sana zorsa... Bırak yanayım

Kolaysa esirgeme'

TÜRK EDEBİYATININ GÜÇLÜ KALEMİ ABDURRAHİM KARAKOÇ

Abdurrahim Karakoç'unda vefatına değinen Bedir Acar, 'Anadolu insanının karşılaştığı zorlukları ve çektiği sıkıntıları dile getirdiği eserleriyle toplumun geniş bir kesimine ulaşmış bir şair Karakoç... Evladının adını bile Türk İslam koymuş bir şair... Tek başına 'Mihriban' şiiriyle bile unutulmayanlardan... Yakın tanıdıklarının gözünden sade, dupduru bir insandı, yazdığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi yazdı. Toplumun henüz, statüko karşısında sivil bir dil üretecek enstrümanlara sahip olmadığı zamanlarda o, 'İsyanlı Sükut', 'Hakim Bey' gibi şiiriyle derinden akan bir protestonun gizli tarihini yazmıştı.' şeklinde konuştu.

KARAKOÇ'UN ESERLERİNİ EN ÇOK KİM BESTELEDİ?

Acar, 'Dağları, çiçekleri ve suları, kısaca tabiatı çok severdi. Hayatında kola içmemişti, ayranı severdi. Türlü yemeğini karışık diye sevmezdi. Türküleri çok severdi. İnsanları kendine alıştırmazdı, fazla sevdirmezdi kendini. İnsanlarla arasına mutlaka mesafe koyardı; sanki 'Şahsımla değil, yazdıklarımla ilgilenin.' der gibiydi. Hasan Sağındık... Karakoç'un şiirlerini en çok besteleyen kişi; tam 20 şiir... Sağındık'ın yeni çıkaracağı albümle sayı 26 olacak. Nedense Haziran ayı, şiire ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu hatırlatır bana... Ve büyük düşünür Cemil Meriç. Şöyle bir kitaplarını karıştırın, hala dipdiri, canlı, sizinle konuşan kitapları.'

'KİTAP BİR LİMANDI BENİM İÇİN. KİTAPLARDA YAŞADIM. VE KİTAPTAKİ İNSANLARI SOKAKTAKİLERDEN DAHA ÇOK SEVDİM.'

Akşam Gazetesi Yazarı Bedir Acar 'Diyor büyük mütefekkir Cemil Meriç. 12 Haziran Cumartesi saat 11:30, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri başında yad ediliyor. Haziran, ne çok şey söylüyor. ' diyerek sözlerini tamamlandı.

Editör: Ezgi Aşık

Kurgu: Kerim Yıldırım

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER