AKŞAM TV

Hasan Saltık'tan geriye 'Kalan'

Türkiye'deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtan Hasan Saltık kalp krizi sonucu hayata veda etti. Akşam Gazetesi Yazarı Bedir Acar bu hafta Hasan Saltık'ı konu aldı. Acar, Saltık hakkında “Her zaman müzik düşünür ve üretirdi” dedi.



Bedir Acar konuya ilişkin şöyle konuştu:

Unkapanı'nın Unkapanı olduğu yıllarda, yani, müziğin merkezi olduğu yıllarda yanına ne zaman uğrasam mutlaka yeni çıkmış kasetlerden CD'lerden hediye eder, gelecekteki projelerinden bahsederdi.

Her zaman müzik düşünür ve üretirdi.

Hatta yurt dışına gidecek olursam, Türk müziğini tanıtmak amacıyla oralardaki kütüphanelere de hediye kasetler, CD'ler gönderirdi.

Safiye Ayla'nın yaşadığı evin bodrum katında sular altında kalan arşivi kurtaran kişi de oydu, Türkiye'nin bilinmeyen türkü kayıtlarını bulup önümüze koyan da...

Türk müziğine birbirinden kıymetli arşiv serileri kazandıran Kalan Müzik'in kurucusu ve sahibi Hasan Saltık beklenmedik biçimde, genç bir yaşta, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı müzik koleksiyonerlerinden biri olan Hasan Saltık, gün yüzü görmemiş, unutulmaya yüz tutmuş nice eseri müzikal hafızamıza kazandıran isimdi.

Neşet Ertaş ustanın yeniden Türkiye'ye dönmesinde ve verdiği konserlerde de emeği olan Saltık, Anadolu müzik kültürünün zenginliği konusunda bir uyanışa vesile olan yapımcıydı.

1992 yılında kurduğu Kalan Müzik ile tek kişilik konservatuvar gibi çalıştı.

Binden fazla albümün yapımcısı olan Hasan Saltık Anadolu'da kayboldu kaybolacak nice sesleri, türküleri, etnik müzikleri aradı, buldu, yayınladı, paylaştı.

Bunları yaparken ticari amaç gütmedi belki ancak bir yandan da yaptığı hizmetler büyük teveccüh gördü ve dolayısıyla ticari başarı da geldi.

Para etmez diye kimsenin dönüp yüzüne bakmadığı, uğraşmak istemediği bir alanda Kalan Müzik büyük bir alan açtı.

Türkiye'de müzik hafızamızın korunmasında büyük emekleri olan Saltık, Türk müziğinin dünyaya açılmasında da önemli rol oynadı.

Müziğin hafızası, arşivi ve kaynak kişisiydi.

Aynı zamanda, protest müzik diye yola çıkıp, bazı ideolojik yapıların propaganda makinesine dönüşen bir takım grupların albümleri de var Kalan Müzik'ten çıkan.

Ancak, görece az olan bu çalışmalar bir tarafa bırakıldığında, Hasan Saltık'tan geriye kalan Türkiye'nin eşsiz müziğidir.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER