AKŞAM TV

Dünyada ses getiren yapım: Filistin'e Veda...

Dünya genelinde işgalci İsrail'in saldırılarına karşı Filistinlilere destek yürüyüşleri devam ediyor. Akşam TV'de Filistin özel yayınlara devam eden Bedir Acar, bu hafta Mısırlı Eman Askar, Filistinlilerin yaşadıklarını yazdığı şarkıyı konu aldı. Acar, “Vicdan sahibi pek çok insan benzer paylaşımlarda bulunarak, Yahudilerin dünyayı dar ettiği Filistinlilere karşı desteğini bildirdi.” dedi.



Bedir Acar: 'Bu şarkı sözlerinde anlatılanları etkili bir biçimde beyazperdeye aktaran bir film var aslında... Adı 'Filistin'e Veda'...

Bana kalırsa Filistin meselesinde, başından itibaren neler olup bittiğini en iyi anlatan filmlerden biri...

İsrail'in kuruluş tarihi olan 1948'den bugüne Yahudilerin Filistinlilere karşı sistemli şekilde uyguladıkları zulümlerin, sürgünlerin, katliamların başlangıç hikayesi diyebiliriz bu film için.

Yani öz vatanında parya yapılan bir milletin dramı...

Osmanlı sonrası Filistin'de, 30 yıl süren İngiliz manda yönetimi dönemi var. Bu zaman zarfında kurulan devlet düzeni, İngilizlerin Filistin'den çekilmesiyle birlikte Yahudilere bırakıldı.

İngilizlerin yaptığı bir anlamda, Yahudilere tüm kurumlarıyla işleyen bir devlet hediye etmekti.

Bu yerli halkı sürülmüş hazır bir devletti.

İngilizlerin Filistin'den ayrılmalarının hemen ardından Yahudi gruplar eylemlerini artırdı ve tüm şehirlerde Filistinlilerin evleri yağmalayarak dışarıdan gelen Yahudi yerleşimcilere açtı.

Bu bir 'terör devleti İsrail' politikasıydı ve halen de öyle.

İranlı Seyfullah Dad'ın yönettiği, 1995 yapımı Filistin'e Veda, Filistin'de geçmişten bugüne acaba ne oldu da olaylar bugünkü hale geldi diye merak edenler için son derece başarılı bir yapım.

Hiçbir şekilde ajitasyona yer verilmeyen filmde bir aile dramı ele alınırken, Filistin'de yaşanan tarihsel süreç de etkili biçimde seyirciye yansıtılıyor.

Hollywood başta olmak üzere, sinema sektöründe Yahudi soykırımını konu alan hemen her filme övgüler yağdırılıp ödüllere boğulduğunu biliyoruz.

Bu filmlerin her karesinde 'mazlum Yahudiler' imajı seyircinin kafasına çivi gibi çakılır.

Şundan emin olabilirsiniz... Filistin'e Veda filmini duymadıysanız, görmediyseniz Filistinlilerin dramını anlattığı içindir...

Anlatılan şayet Filistinli değil de Yahudi dramı olsaydı bu filmin her yerde reklamının yapılıp herkese ulaştırılacağından, ödüllere boğulacağından kuşkunuz olmasın.

Filistin'e Veda'yı izleyin...'

Editör: Ezgi Aşık

Kurgu: Kerim Yıldırım

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER