AKŞAM TV

Samsun'daki kadına şiddetin cezası ne olacak?

Türkiye 8 Mart'a sayılı günler kala eski eşe sokak ortasında uygulanan şiddet görüntülerini konuştu. Kadına şiddetin adresi bu kez Samsun'du. Kızının gözü önünde öldüresiye darp edilen Emriye için Türkiye ayağa kalktı. Peki, kadına şiddet nasıl son bulacak? TÜRKAD Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı, gelişmeleri AKŞAM TV'den Eda Cabul'a değerlendirdi.



Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... Dünyanın dört bir yanından kadınlar sokaklara çıkıyor, daha eşit bir yaşam için yürüyüşler yapıyorlar. Öte yandan kadına yönelik şiddet her geçen gün artış kaydediyor. Kadınların yüzde 33'ü şiddet görüyor. Peki kadına şiddet neden önlenemiyor? Şiddet gören kadınlar ne yapmalı? TÜRKAD Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı gündemin tartışılan maddesini değerlendirdi:

'CEZALAR CAYDIRICILIK VE SUÇU ÖNLEME BAKIMINDAN EN ÖNEMLİ YAPTIRIMLARDIR'

'Samsun'da yaşanan elim hadise 8 Mart'a leke sürmüştür. Savcı soruşturmasını 'öldürme saikiyle' açmış ve eşine şiddet uygulayan koca tutuklanmıştır. Burada verilecek cezanın sınırlarına baktığımızda 13 yıldan 20 yıla bir cezadan bahsediyoruz. Yine müebbet hapis cezalarında da 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları Ceza Kanunumuz'da yazılmıştır. Cezalar caydırıcılık ve suçu önleme bakımından en önemli yaptırımlardır.

KADIN CİNAYETLERİNDE 'İYİ HAL İNDİRİMİ' HUSUSU

Kadına şiddete karşı cezaların caydırıcılığının yanı sıra 'toplumsal farkındalık' ve eğitim boyutu burada önem kazanıyor. Bu suçun failleri suçu işlediklerinde neyle karılaşacaklarını bilmiyor hukuki olarak.

KADES ve önleyici tedbirler olmazsa olmazlardan. Kadın cinayetlerine ilişkin yapılan düzenlemede iyi hal indiriminin uygulanmadığının altını çizmek lazım. Toplumdaki bu ataerkil yapının ve bilinç düzeyinin artırılması gerekiyor.

KADINA ŞİDDETTE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER NE GETİRİYOR?

İnsan Hakları Eylem Planı'nda önemli çalışmalar var bu hususta. Kadın cinayetleri bir bütün olarak değerlendirilmeli. Bunun cezaevi koşulları var. Cezaevi koşulları sonlandıktan sonra mesele orada bitmiyor. Burada önleyici tedbirler devreye giriyor. Kadın, Aile Mahkemeleri'ne hiçbir masraf ödemeden başvurabiliyor ve uzaklaştırma kararı çıkartabiliyor. Yine gündemde konuşulan elektronik kelepçe uygulamasına ilişkin alınan tedbirlerle beraber, hayati tehlike oluşturan durumlarda adres bilgilerinin de gizli tutulması kadına şiddette önleyici tedbirler arasında yer alıyor.

Röportaj/Kurgu: Eda Cabul

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER