AKŞAM TV

Papa'nın Irak ziyaretinin arka planı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Irak'ı ziyaret etti. Burada Şii'lerin ruhani lideri Ali Es Sistani ile de görüştü. Bu ziyaret tarihte bir ilki yaşattı. Bir Papa ilk kez, toplam 250 bin Hıristiyan'ın yaşadığı söylenen Irak'ı ziyaret etti. Bu tarihi ziyaret inanç üzerinden verilmiş bir mesaj mı oldu, yoksa o coğrafyayı da dikkate alırsak siyasi bir mesaj mıydı? Star. com.tr Yazarı Resul Tosun, Eda Cabul'a anlattı.



Papa'nın Irak ziyareti sona erdi ama yankıları bitmedi. Papa Vatikan'a dönüşünde uçakta açıklamalarda bulundu. Şiilerin dini lideri Ayetullah Sistani'den övgüyle bahsetti.

Papa'nın Irak ziyaretinin arka planını Star.com.tr Yazarı ve AK Parti 22. Dönem Milletvekili Resul Tosun AKŞAM TV'ye değerlendirdi.

'Irak'ta Şiilerin çoğunlukta olduğu iddiası bir propaganda'

Papa Franciscus, Katoliklerin dini lideri fakat aynı zamanda hem dini hem de siyasi misyonu olan bir kişi. Irak gibi Hristiyanların ve Katoliklerin az bulunduğu bir ülkeye uzun aralıktan sonra özellikle Kovid-19 sürecinde bu ziyaretin dini olmaktan ziyade siyasi tarafının ağır bastığını düşünüyorum. Irak'ta Şiilerin çoğunlukta olduğu iddiası bir propagandadan ibarettir.

'IRAK ZİYARETİ EMPERYALİST BİR PROJENİN PAPA ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN AYAĞIDIR'

Papa Franciscus'ın bu ziyaretinin anlamına ve mesajlarına değinecek olursak mezhebi ne olursa olsun ben bütün Hristiyanların koruyucusuyum. Bu bir siyasi mesajdır. Verilen diğer bir mesaja baktığımızda emperyalizmin oluşturmak istediği bir Kürdistan devletinin olduğunu görüyoruz. Bu Kürdistan devleti aslında oradaki Kürtlerin çıkarını koruyan değil, İsrail'in güvenliğini temin etmeye yönelik bir projedir. Bu proje özellikle Arap Baharı'ndan sonra Suriye'nin kuzeyinde kantonlar oluşturulmak suretiyle Irak'tan Akdeniz'e ulaşacak bir koridor kurma hedefini taşıyor. Bu hedefi, Türkiye Barış Pınarı, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı operasyonlarıyla yerle bir etti. Papa, Irak'ta bir milyonun üzerinde insan katledilirken sesini çıkarmadı, sahip çıkmadı. Türkiye'nin bu projeyi bozduğu zaman diliminin hemen peşinden gerçekleştirilen bu ziyaret tarihi olmaktan ziyade emperyalist bir projenin papa üzerinden yürütülen ayağıdır.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

KURGU: EDA CABUL

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER