AKŞAM TV

CHP İstanbul Sözleşmesi'ni neden kullanıyor?

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin yankıları sürüyor. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararına muhalefetin tepkisi ne oldu? Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz, başta CHP olmak üzere muhalefet kesimlerinin tutumlarını AKŞAM TV'den Eda Cabul'a değerlendirdi.



Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine' ilişkin açıklamalar geldi. Açıklamada, 'Türkiye, sözleşmeden çekilse de aile içi şiddetle mücadeleden asla vazgeçmeyecektir' denildi.

Kadına yönelik şiddete karşı bir duyarlılıkları olsa CHP'de parti içindeki skandalları yok saymazlar diyen Kurtuluş Tayiz İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin şunları söyledi:

'CHP KENDİ İÇİNDEKİ SKANDALLARLA YÜZLEŞMEKTEN KAÇINIYOR'

'Cumhuriyet Halk Partisi'nde 20'ye yakın vakadan bahsediliyor. Bunların çoğu adliyelik olmuş dosyalar. İçinde taciz, cinsel istismar ve tecavüz ve şiddet var. Bugüne kadar CHP, bu gerçekle yüzleşmedi. Cumhuriyet Halk Partisi yöneticileri, şiddete, istismara uğrayan kadınlara 'sakın' diyerek susmalarını istedi. İstanbul İl Başkanı'nın açıklamalarını biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ne ilşkin muhalefet acaba buradan bize biraz daha ekmek çıkar mı? zihniyetiyle kadınları sömürüye açık bir hale getiren bir anlayışla hareket ediyor. Muhalefet bu konuda, iktidarı biraz daha gerici ve muhafazakar olarak kodlayabilir miyiz? hesapları içinde.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ, CİNSİYETÇİ BİR İDEOLOJİYİ İÇİNDE BARINDIRIYOR'

Dünyada İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin itirazlar şuydu: Cinsiyetçi bir ideolojiyi toplumun geneline yasa yoluyla kabul ettirmeye çalışıyorlar. Dünyada birçok ülke bu cinsiyetçi yaklaşım için sözleşmeye çekince koymuş. İmzalamayan ülkeler çoğunlukta. Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda Türkiye buna taraf oldu. 2014'te yürürlüğe koydu. Fakat gelinen noktada görüldü ki İstanbul Sözleşmesi LGBT ideolojisini devlet eliyle topluma dayatıyor. Bu talep küreselcilerin talebidir ve Türkiye buna karşı bir duruş sergilemiştir.

Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr

Kurgu: Eda Cabul

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER