AKŞAM TV

ABD'nin PKK'ya yardımları İsrail'in güvenliği için mi?

Türkiye defalarca uyarmasına rağmen ABD terör örgütü PKK/YPG'yi desteklemekten vazgeçmiyor. Pentagon'un 2022 bütçesinden 177 milyon dolar ayrıldı. Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz, Eda Cabul'a değerlendiriyor.

AKŞAM TV
EDİTÖR/KURGU: EDA CABUL


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) terör örgütü DEAŞ ile mücadele kapsamında terör örgütü PKK/YPG'ye desteğini sürdürüyor. Pentagon'un 2022 bütçesinde PKK/YPG'nin de aralarında bulunduğu muhalif örgütlere 177 milyon dolar ayrıldı.

2017'DEN BU YANA DEAŞ TEHDİDİ ETKİSİZLEŞTİRİLMİŞ DURUMDA

Bu programın 2017'de Barack Obama döneminde başlatılan bir program olduğunu belirten Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz, 'Adına 'eğit-donat' deniliyor. Bölgede sözde bir DEAŞ istikrarsızlığı vardı. DEAŞ'a karşı eğit-donat fonu oluşturdular. Bu kapsamda hem Irak'taki güvenlik güçlerine hem de terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'ye milyonlarca dolar para aktarılıyor. Fakat şuna dikkat etmek gerekiyor. Bu programın oluşturulduğu 2017 tarihi aslında DEAŞ tehdidinin etkisizleştirildiği DEAŞ tehdidinin tartışmalı hale geldiği bir tarih. Bu işin biraz kılıfı. Milyonlarca dolar para aktarıyorlar. Ne için? Bu terör örgütünü eğitmek için. Yani bu düzensiz başı bozuk terör gruplarından bir terör ordusu kurabilmek için.' dedi.

'SURİYE'DE BİR TERÖR ORDUSU KURMAK İÇİN BÜYÜK BİR PARA'

İsrail'in güvenliğini sağlamak amacıyla bölgede terör ordusu kurulduğunu söyleyen Tayiz, 'Programın 20182020 kısımlarında artı sınır güvenliği var. Yani eğit- donat artı sınır güvenliği bütçesi yer alıyor. Bu paralar büyük paralar mı tartışılır. Ama Suriye'de bir terör ordusu kurmak için büyük bir para. Sadece fondan aktarılan para bu kadar. Bunun yanı sıra ABD'nin koruması altındaki petrol kuyuları var.' ifadelerini kullandı.

Tayiz sözlerine şöyle devam etti:

Bu programı 2017'de başlattılar. Bir terör ordusu kurmak istiyorlar. Bunu ABD finanse ediyor. Burada omurgasını SDG oluşturuyor. Burada kurmak istedikleri terör ordusu kime karşı? Bölgedeki İsrail'in güvenliğini sağlamak amacıyla, bölge devletlerine ve Türkiye'ye karşı terör ordusu kuruyorlar. Tüm bunlar ikinci İsrail için verilen destekler.

POPÜLER HABERLER

YENİ HABERLER