Müsilaj kaybolmadı

Marmara artık ‘müsilaj grisi' Marmara Çevresel İzleme Projesi Lideri Levent Artüz, 450 noktadaki araştırmayı anlattı: “Müsilaj kaybolmadı. Bu seneki manzarayı arayacağız.”

Müsilaj kaybolmadı

DHA

Marmara Çevresel İzleme Projesi (MAREM) kapsamında gemiyle Marmara Denizi'ne açılan araştırmacılar, 200 istasyon ve 450 farklı noktada inceleme yaptı. Çarpıcı tespitlerde bulunan proje lideri hidrobiyolog Levent Artüz, "Bu seneki manzarayı arayacağız. Bundan sonraki felaket müsilajı arttıracak" diyerek şöyle devam etti: "Temmuzda müsilajın örtü safhasıyla ilgileniyorduk. Marmara Denizi'nde müsilaj duruyor ama şekli farklı. Müsilaj yok olduğunda geriye çok ciddi bir bakteri biyokütlesi kalacak. Bir de normal kirlenmenin dışında çok ciddi renk değişimleri söz konusu. Marmara artık deniz rengi değil, gri bir renk oldu."

200 CANLI TÜRÜNDEN 21 TANE KALDI

Marmara'da biyoçeşitliliğin tükenme eşinde olduğunu belirten Artüz, "2018 yılında 200'e yakın canlı türü tespit edilirken, bu sene 21 adet görebildik. O kadar uzun bir av yasağından sonra neredeyse sıfır balığa sahibiz" dedi.

  • marem
  • marmara denizi
  • müsilaj
  • yaşam haberleri
Tüm Yaşam haberleri için tıklayın