Bir e-postayla 700 bin TL'lik vurgun! Adana'daki Nijeryalılar dünyayı çarptı

Uluslararası şirketlerin e-mail adreslerini taklit edip müşteri firmaları dolandırılan Adana'daki Nijeryalı çete çökertildi. Şebekenin Sri Lankalı petrol şirketinden 10 bin dolar, Curaçao Futbol Federasyonu'ndan da 64 bin euro çarptığı öğrenildi.

Bir e-postayla 700 bin TL'lik vurgun! Adana'daki Nijeryalılar dünyayı çarptı

SONER KAN

Sri Lanka'daki bir petrol şirketi, Hollanda'daki Amsterdam Limanı'nda ortak çalıştığı firmadan 'hizmet masrafı' adı altında ödeme emri aldı. E-postayla gönderilen sahte tebligatı gerçek sanan şirket, istenilen banka hesabına 10 bin dolar yatırdı. Aynı mail adresinden ödeme yapılmadı uyarısı alan Sri Lankalı firma dolandırıldığını fark etti. IBAN numarasının bir Türk'e ait olduğu anlaşıldı.

DIŞİŞLERİ DEVREYE GİRDİ

Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki kurumlarla temasa geçip durumu bildirdi. Paranın Adana'daki bir hesaba aktarıldığı belirlendi. Adana Emniyeti'ne bağlı siber polisler, kentteki Nijeryalı bir çetenin izine ulaştı. Şebekenin uluslararası şirketlerin kurumsal mail adreslerine sızdığı, tespit ettikleri müşteri firmalarla 'taklit e-mail hesapları' üzerinden bağlantıya geçip vurgun yaptıkları saptandı. Polis, 5 aylık teknik takip sonucu çeteyi çökertti.

10 BİN KM UZAKTAN SOYDULAR

Hollanda'daki bir kamp tesisi işleten şirketin e-posta hesabını taklit eden şebekenin, Curaçao ülkesinin milli takımına 'kamp masrafı' adı altında 64 bin euro fatura gönderdiği de öğrenildi. Curaçao Futbol Federasyonu'nun da ödemeyi yaptığı ortaya çıktı. Türkiye'ye 10 bin km uzaktaki bir ada olan Curaçao, Venezuela'nın kuzeyinde bulunuyor.

TÜRKLERE DE KOMİSYON

Çetenin siyahi üyelerinin hesap hareketliğinin 985 bin dolar ve 350 bin euro olduğu saptandı. Şebekenin Türk üyelerinin de hesaplarına yatan paradan komisyon aldığı ortaya çıktı.

Tüm Yaşam haberleri için tıklayın