İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST, tüm hızıyla devam ediyor.
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve başta savunma sanayii ürünleri olmak üzere Türk mühendislerince geliştirilen ürünlerin sergilendiği TEKNOFEST'te, TUSAŞ Motor Sanayii Genel Müdürü Mahmut Akşit ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır AKŞAM TV'nin konuğu oldu.
AKŞAM TV ekibi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopterinin ilk defa deniz seviyesinde gerçekleştirilen motor testine katıldı.
Altı tonluk bir helikopteri uçuran TS1400 motoru hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, GÖKBEY'i uçuran motorun hem yılların emeği olduğunu hem de dönüştürülen bir kültürün sonucu olduğuna değindi. Kacır, Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin çabalarıyla geliştirilen motor sayesinde Türkiye'nin kültürel bir devrim yaptığının altını çizdi.
Çok yüksek sıcaklıklara ve yüksek basınçlara dayanıklı malzeme teknolojisini geliştirmeden bu tür motorların yapımına imkan olmadığını vurgulayan Kacır, motorların geliştirildiği altyapıların artık Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yaptığını belirtti.
TUSAŞ Motor Sanayii Genel Müdürü Mahmut Akşit ise, GÖKBEY'in motorunun geçen yıl bitmeden çalıştırılma hedefi konduğunu ve yılın son günü başarılı bir şekilde çalıştırıldığını belirtti.
"GÖKBEY'in motorunu yapmak, dünyada kaç ülke arasına girmek anlamına gelir?" sorusunu cevaplandıran Akşit, "İlk 5'e girdik." dedi. Pakistan'ın, Hindistan'ın nükleer yeteneğinin çok öncelerden beri var olduğuna ancak motorlarının olmadığına dikkat çeken Akşit, "Teknolojik olarak bu, gerçekten çok zor bir teknoloji." dedi.
AKŞAM TV ekibinden Ezgi Aşık'ın "Yerli motor üretiminde Türkiye'nin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu cevaplandıran Akşit, şöyle konuştu:
Üretim konusunda bir sıkıntımız yoktu zaten. 40 yıla yaklaşmış bir tecrübemiz var. Dünyada en çok satan motorun en büyük tedarikçisiyiz. Uluslararası motorların, yolcu uçakları, savaş uçakları hepsine satıyoruz. İmalatta çok iyi bir yerdeyiz." dedi.
GÖKBEY'in motoruyla da ilk uçuşun yapıldığını vurgulayan Akşit, proje hedefinin çok önünde olunduğunu belirtti.
Akşit, uluslararası alanda bu tarz motorların proje başlangıcından ilk uçuşuna kadar geçen sürenin 8-9 yıl arasında olduğunu, Türkiye'nin çok daha kısa bir sürede, 6 yıl 2 haftada projeyi sıfırdan tamamladığını vurguladı.