Kovid-19 salgınına yol açan virüs sürekli değişiyor. Yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Aşıların etkinliği kısmen azalsa da, hala oldukça güçlüler. Ancak virüste olası yeni bir değişikliğin aşıları etkisiz kılma ihtimali her zaman var.
ABD'li ilaç şirketi Gritstone, Manchester Üniversitesi ve İngiltere Ulusal Sağlık Servisi Vakfı ile işbirliği yaptı. mRna teknolojisiyle yeni bir aşı geliştirildi. Aşı varyant geçirmez diye tanımlanıyor. Yani virüs değişse de etkisini koruyor. İlk faz denemeleri başladı.
İlk deneme 63 ve 64 yaşlarındaki çift üzerinde yapıldı. Sonuçlar ilkbaharda açıklanacak. Başarılı olursa, yen varyantlar üzerinde kullanıma sunulacak.
Yeni aşının güçlendirici olarak kullanılması hedefleniyor. Öncelikli amacı yaşlı nüfusu korumak olacak. mRna teknolojisi aslında uzun süredir var. Ancak ilk kez bir aşıda kullanıldı.
Kovid-19'a karşı gelştirilen ilk mRna aşısını, Türk kökenli bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci geliştirmişti. Bu sayede dünyaca ünlü oldular ve birçok ödül aldılar. Son ödül Paul Ehrlich Vakfı'ndan geldi. Şahin ve Türeci, Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022 ödülüne layık görüldü. Bu Almanya'da tıp dünyasının en önemli ödüllerinden biri.