Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve Cumhurbaşkanı'nı gayrimeşru ilan ederek "siyaset" değil "siyaset karşıtlığı" yapan zihniyetlerin toplumu kutuplaştırıcı söylemleri siyasette "saray rejimi" tartışmalarını beraberinde getirdi. Peki, saray rejimi kavramı nedir? Siyaset Bilimci-Sosyolog Oğuzhan Bilgin Sosyal İşler'de bu gündemi değerlendiriyor.
SARAY'IN REJİMİ KAVRAMI NEDEN DARBECİLİKTİR?
"Saray rejimi demek şu demek. Siz gayrimeşrusunuz, meşru değilsiniz. Saray rejimi gider, Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelir demek. Bir siyasi kurumu veya kişiyi meşru değil, gayrimeşru görürseniz onu her türlü yoldan devirmeyi de meşru görüyorsunuz demektir. Bu zihniyete göre "darbecilik" meşru olur. Halkın seçtiği demokratik siyasi kurumları meşru görmeyerek darbeciliği meşru görüyorlar.
"Ordu Katar'a satıldı" tartışması da buna paraleldir... "Darbeci ve mandacı gruplarda orduya bir tepki var. Dünyanın bütün ülkelerinde mandacılık ve darbecilik kol kola gider. Türkiye'de bir darbe geleneği var. Onların zihniyetine göre ordu darbe yapamayacağı için, "demokratik ve milli" olduğu ve hukuki normlara bağlı kaldığı için bu darbeci-mandacı gruplarda bir öfke var.
Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr