Özellikle fantastik, bilim kurgu ve korku filmi sevenlerin görsel efekt dediğimde akıllarında bazı sahneler belirmiştir. Kimisi ağızımızı açık bıraktıracak gerçeklikteyken; kimisi ne yazık ki filmi yarıda bırakma isteği doğurabiliyor.
Bizim asıl merak ettiğimiz konuysa görsel efektlerin eskiden nasıl bu kadar gerçekçi dururken, günümüzde teknolojinin gelişmesine rağmen bu kadar sahte durabilmesi. İlk olarak, birçok film şirketinin kendi görsel efekt alanı yok.
Büyük çoğunluğu dış şirketlerle anlaşıyor ve anlaştıkları süre doğrultusunda karakter, giysi ve manzara gibi görsel efektler talep ediyor. Gerçekçi bir görüntü için yıllar gerektiğinden genelde film şirketleri birden çok firmayla anlaşmalı ilerliyor. Verilen süre ne kadar kısalırsa karşımıza o kadar sahte bir görüntü sunuluyor. Örneğin, Marvel, 'Black Panter'in vizyona girmesinden önce anlaştığı şirketlere sadece 7 haftalık bir süre tanımış.
Diğer bir etkense bütçe... Öncesinde bu alana büyük bütçeler ayrılırken günümüzde görsel efekt ucuzlaştı. Bunun en büyük nedeni bir şeyi gerçekten yapmak yerine efektle halledilmesinin daha kolay olması.
'Pi'nin Yaşamı' filmiyle en iyi görsel efekt Oscar'ı alan şirketin bir haftalık süreçte batması buna en iyi örnek. Özetleyecek olursak eskiden gerçek görüntülerin kullanımı, süre ve bütçe ayarlamaları daha dikkatle yapılırken günümüzde kolaya kaçmaya daha sık rastlanılıyor.
Bize de bu karakterlerle mümkün olduğu kadar iyi seyirler dilemek düşüyor.
Kurgu ve Editör: Ceren Engin