Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarihi, kültürel, mimari, ekonomik ve turistik varlıklarıyla İstanbul'un uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, 60 ayrı noktada 1000'den fazla sanatçının katılımıyla 30 Ekim-14 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalle Türkiye ve dünya sahnesine çıkıyor.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali tanıtım programına, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve basın mensupları katıldı.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE KÜLTÜR SANAT YOLCULUĞUNU BAŞLATIYORUZ
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin kültür ve sanat aynası olacağını belirten Bakan Ersoy, "Festival ile projede gelinen noktanın bütün yönleri sunduğu yenilikler, yarattığı farklar, sağladığı değişim halkımızın takdirine sunulacaktır. Üç yıl önce bir fikirle ilk adımlarımızı attık, omurgasını oluşturduk, ete kemiğe büründürdük. Eser vücuda geldi şimdi ruhunu verme zamanı. İşte festivalle bunu yapacağız.
Galataport'tan Atatürk Kültür Merkezi'ne kadar uzanan güzergahta mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya Beyoğlu'nun büyülü dokusunda, geçmişten geleceğe bir kültür-sanat yolculuğu başlatıyoruz.
AKM 'NİN AÇILIŞINA ÖZEL 'SİNAN' OPERASI
Beyoğlu Kültür Yolu Projesi, 60 ayrı noktada 1000'den fazla sanatçının katılacağını vurgulayan Bakan Ersoy, "Neler var derseniz, mesela AKM'nin açılışına özel olarak bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bestelenen "Sinan" operası sanatseverlerle buluşacak. Değerli hocamız Sayın Hasan Uçarsu tarafından bestesi yapılan bu özel operanın librettosu Dr. Bertan Rona Beyefendi'ye aittir. Eseri, ünlü İtalyan rejisör Sayın Vinçenzo Grisostomi Travaglini sahneye taşıyor.
31 Ekim tarihinde dünyanın en iyi orkestralarından biri olarak kabul edilen Londra Filarmoni Orkestrası, 96 kişilik dev kadrosuyla İstanbul AKM sahnesinde çok özel bir repertuarı seslendirecek. Bu arada şunu özellikle belirtmek istiyorum ki bir gün önce yani 30 Ekim akşamı da Londra Filarmoni Orkestrası Ankara CSO'da Başkentli sanatseverlerle buluşacak.
Duayen Türk besteci Özkan Manav'ın yazmış olduğu "Haydar Haydar" adlı eser de programda yer alıyor. Böylece, Londra Filarmoni Orkestrası ilk defa bir Türk bestecinin eserini repertuarına almış olacak.
8-12 Kasım tarihleri arasında 'Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'ni gerçekleştireceğiz. Kazakistan'dan Saha Cumhuriyeti'ne kadar 13 ülke ve özerk cumhuriyet katılacak. Bu ülkelerden 100'e yakın oyuncu, yönetmen, sinema ve sanat sektöründen sorumlu bakanlar, bürokratlar, kurum yöneticileri bir araya gelecek. Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi bu festivaldeki eserlerin gösterimlerini yapacaklar. Ayrıca Tophane-i Amire – Tek Kubbe'de Türkiye'nin yeni kuşak sanatçılarını temsil eden yeni mezun 32 genç sanatçının eserlerinden oluşan seçki sergisi olacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Osman Hamdi Bey Salonu, Türkiye genelinde 87 Güzel Sanatlar Lisesi ve 80'den fazla üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitim gören öğrencilerin eserlerine kapılarını açıyor. Gençlerimizin resim, heykel, fotoğraf, cam ve seramik çalışmalarından oluşan gerçekten gurur verici bir seçki var.
Fransız Kültür Merkezinde, doğaya ve canlılara karşı duyarlılık ihtiyacıyla şekillenen farklı bir sanat çalışması, "Bitkisel Düşlem" sergisi sanatseverlerle buluşacak.
Taksim Camii, "Mirasın İzinde" sergisi ile muhteşem Selçuklu eserlerini ziyaretçileriyle buluşturacak. Hat, çini, ebrû, minyatür, kalemişi. 29 sanatçımızın yorumladığı 74 eser olacak burada" dedi.