Her krizin her salgının her afetin maddi ve manevi yıkımlarının olduğunu söyleyen Dr. İlhami Fındıkçı, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:
"EVDE KAPALI KALINCA KENDİ İÇİMİZDEKİ KUYUYA DÜŞTÜK"
"Maddi yıkımları zaman içerisinde daha kolay telafi edebiliyoruz. Ancak dünya savaşlarının insanlara getirdiği ruhsal bunalımlar, takıntılar için çok uzun yıllara ihtiyaç var. Tüm dünyayı etkisi altına alan bu pandeminin psikolojik dengemiz üzerinde etkisi var. Pandemi öncesi ruhsal tarafımızı gölgede bırakmıştık. Pandeminin maddi tarafını aşıyla beraber aşacağız. Psikolojimize etki edecek travmalar ise devam edecek gibi görünüyor. Bu biraz zaman alacak. Travma sonrası stres bozukluğuyla baş edeceğiz. Sosyal ve maddi açıdan izole olmak bizleri ne kadar etkiliyorsa psikolojik olarak izole olmak bizi daha fazla etkiliyor. İnsanın ruh sağlığı anı yaşamaktan uzaklaşır, geçmiş ve gelecekle ilgili kaygıları düşünmeye başlarsa ruh sağlığımızın zedelendiğini söylemek mümkün. İşte bu noktada pandeminin etkisini en aza indirmek için anı yaşamak lazım gerektiğini düşünüyorum."
PANDEMİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
"Dünya genelindeki bu tür yıkımlardan insanlar yaş gruplarına göre farklı etkileniyorlar. Çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler özellikle bu durumdan daha fazla etkilenmekte. Aslında pandemiyle birlikte tüm bu krizleri takıntılarla yönetmeyi değil, öğrenmeyle üstesinden gelebilmeyi başarmamız gerekiyor."
Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr
Kurgu: Kerim Yıldırım / kerim.yildirim@turkmedya.com.tr