Prof. Dr. Şener Üşümezsoy bugün İstanbul´da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8´lik depremi 24TV´ye yorumladı. Üşümezsoy, 5 civarında artçıların olabileceğini belirtti. Üşümezsoy, ´Silivri çukurunda daha büyük deprem olmaz. Ancak diğer tarafta Kumburgaz´a çukurunda bir deprem olursa o 6.5 büyüklüğünde olabilir´ dedi.
Silivri çukurunda daha büyük bir deprem olmaz. Kumburgaz´a doğru giderse o 6.5´lara doğru gidebilen bir deprem yapabilir. Silivri çukurunda bu tip depremler olur. 1912´de kırılmış olduğu için, başlangıçta bunlardan korkuyordum. Burada bu fayın kırılmış olduğu için Tekirdağ kesiminde sorun yok. Yalova Çınarcık´tan gelen fayda büyük bir deprem yok. En riskli fay Kumburgaz çukurunda, şu an o riski görmüyoruz.
Bu depremin Artçıları 5´ler civarında olur. Silivri çukurundaki fayların büyüklükleri 6´yı geçecek depremler yapmaz. Ama tekrar söylüyorum Kumburgaz çukurundaki fay kırılırsa o 6.50 şiddetinde deprem yapabilir.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise İstanbul´da yıllardır kırılması beklenen Kuzey Anadolu Fayı´nın bir parçasının kırıldığını belirterek, uyarılarda bulundu.
İstanbul Silivri´de 5.8 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı´nda meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, Marmara Denizi´nde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu, bu fay parçasının en fazla 6.9 büyüklüğünde bir deprem üretebildiğini, ancak fayın İstanbul´un güneyinde devam eden parçasının 70 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu parçanın tek başına kırılması halinde ise 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini anlattı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle konuştu:
´İki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunlar tek parça kırılması halinde 7.4 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştu. Bu deprem, geçen günlerde 4.7 büyüklüğünde gerçekleşen depremin öncüsüdür. Ana şok niteliğindedir ve artçı şoklar devam edecektir. O nedenle depremde binaları hasar görenler, AFAD yetkililerine haber vermeli. Özellikle 20 yıldır depremle ilgili çok ciddi çalışmalar yapılıyor. AFAD´ın internet sitesinde depremden önce ve sonrasında neler yapılması gerektiği yazılı. Deprem çantası ve evde alınacak önlemler gibi. Devletin de depreme daha ciddi yaklaşması gerekiyor.´