Gazze'de çocuklara aş yok ama aşı var...
İsrail 11 aydır devam eden işgaline bir aşılama kampanyası için ara verdi. Pazartesi itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü, 10 yaş altındaki 161 binden fazla çocuğa aşı vurdu. Yani İsrail'in kundaktaki bebeğe kadar öldürdüğü Gazze'de aşı için işgale ara verildi.
Aşı meselesi beraberinde birçok soruyu getirdi.
Aşı güvenliği uzmanı Dr. Suzanne Humphries, Gazze'de DSÖ'nin aşı kaynaklı bir çocuk felci türüyle mücadele etmek için genetiği değiştirilmiş bir oral aşı kullandığını söylüyor.
Lisanslı olmadığı iddia edilen aşının tam olarak test edilmediği ileri sürülüyor. Ayrıca saklama koşulları nedeniyle tercih edilen oral aşılar aynı zamanda yüzlerce insanı enfekte eden ve dolaşıma giren poliovirüsün oluşumuna da neden olabiliyor.
Peki son 25 yıldır tek bir çocuk felci vakasının rastlanmadığı Gazze'de bu hastalık neden tekrar baş gösterdi?
Çocuk felci çoğunlukla 5 yaş altı çocukları etkileyen bir bulaşıcı hastalık. Sinir sistemine hızla saldıran bu hastalık kalıcı felce hatta ölüme neden olabiliyor. Kirli su ile bulaşan virüs İsrail'in tüm altyapısını yok ettiği Gazze'de hastalığın yayılmasına olanak sağlıyor.
Akıllarda tek soru çocukları hastalıktan korunmak için aşı var da peki onları İsrail'in saldırılarından nasıl koruyacağız?