Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de CBS televizyonuna verdiği mülakatta iki mesaj öne çıkmıştı. Biri S-400'lerin ikinci partisinin de alınabileceği yönündeydi. Diğeri ise, gelecekte savaş uçakları için de farklı alternatiflere yönelme ihtimali doğabileceğine dairdi.
Başkan Erdoğan, 29 Eylül'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek. Baş başa uzun bir görüşme olacak. Bu mesajlar üzerine, ABD'nin dikkati o görüşmeye çevrildi. Kremlin, şimdiye kadarki en kapsamlı görüşme olacağını söylemişti. S-400, hatta belki de geleceğe dair Rus savaş uçaklarına dair yeni anlaşmalar gündeme gelebilir mi? Washington bunu merak ediyor. Gazeteciler, Beyaz Saray'a döndüğünde, ABD Başkanı Joe Biden'a bunu sordu. "Bu konuları çoktan geçtik" dedi. Ancak Amerikan Dışişleri Bakanlığı öyle düşünmüyor.
Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri'nden bir sözcünün açıklamalarını aktardı. Adı açıklanmayan sözcü Türkiye'ye tehditkâr sözler söyledi. "Türkiye'yi her düzeyde ve her fırsatta, S-400 sistemini elinde bulundurmaması ve Rusya'dan ek askeri malzeme almaktan kaçınması konusunda uyarıyoruz" dedi. Rusya'dan yeni silah alımı durumunda ek Caatsa yaptırımları uygulamakla tehdit etti.
Rusya askeri ihracat şirketi, daha önce birkaç kez, Türkiye'ye ikinci S-400 setini satma konusunda görüşmeler yapıldığını ve anlaşmaya yakın olduklarını söylemişti. Ancak bu açıklamalar Türkiye tarafından doğrulanmamıştı.
Rusya Federal Askeri Ve Teknik İşbirliği Servisi de, Su-57'ler konusunda "Türkiye'den talep gelirse müzakereye hazırız" demişti. Ancak Ankara'dan bu yönde bir talep olmadığını vurgulamıştı.
Başkan Erdoğan daha önceki Moskova ziyaretlerinden birinde, Putin'le birlikte Su-57'nin kokpitini incelemişti. Bunlar, Erdoğan-Putin görüşmesinin muhtemel boyutlarından sadece biri. çok dikkat çeken bir başka konu daha var. o da İdlib. Suriye'de muhaliflerin kontrolünde, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan bölge.
Rusya ve rejim özellikle İdlib'de son dönemde ciddi bir hareketlilik içinde. bombardımanlar yoğunlaşıyor. buna karşılık, Türk Silahlı Kuvvetleri de mevcut koşullara göre pozisyon alıyor. Rus uçakları Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgesi semalarında da uçuyor. Rusya'nın İdlib ve benzeri meselelerde yapılacak kritik görüşmelerden önce, bölgede gerilimi tırmandırdığı biliniyor. bu Moskova için aslında pazarlıkta el yükseltmek için bir taktik. bu gelişmeler ışığında, İdlib meselesinin masaya nasıl yansıyacağı merak konusu. Türkiye, yıllarca Rusya ve rejimin bölgeye saldırmasını ve yeni bir insanlık dramı yaşanmasını engelledi. bunu devam ettirmesi bekleniyor.