Dünyanın umutla beklediği haber geldi! Sinovac ve Sputnik V'den Omicron açıklaması

Türkiye dahil 48 ülkede uygulanan Sinovac aşısından umut veren bir haber geldi. Aşının üreticisi Çinli Sinovac, üçüncü dozun yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantına karşı yüzde 94 oranında koruma sağladığını duyurdu. Öte yandan Rus merkezli aşı üreticisi Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü, Sputnik V ve Sputnik Light aşılarının birlikte Omicron'a karşı tam koruma sağladığını öne sürdü.

Dünyanın umutla beklediği haber geldi! Sinovac ve Sputnik V'den Omicron açıklaması

AA, Ntv

Çinli Sinovac ve Rus Sputnik V aşılarının, dünyada endişeye neden olan Omicron varyantına karşı üçüncü dozda etkili olduğu öne sürüldü.

SİNOVAC YÜZDE 94 KORUMA SAĞLIYOR

Forbes'un, Japonya merkezli Nikkei Asia gazetesinden aktardığı habere göre, Çinli ilaç şirketi Sinovac, Covid-19 aşısının üçüncü dozunun corona virüsün Omicron varyantına karşı yüzde 94 etkili olduğunu açıkladı.

Sinovac'ın açıklaması, iki doz aşının Omicron'a saptanabilir düzeyde antikor üretemediğini gösteren farklı bir araştırmanın ardından geldi.

Sinovac, Türkiye'de de kullanılan CoronaVac aşısının iki dozunu alan 20 kişiden 7'sinin varyantı nötralize edecek kadar antikor ürettiğini açıkladı.

İKİ DOZ AŞININ ETKİNLİĞİ YÜZDE 35

Bu durum iki doz CoronoVac aşısının Omicron varyantına karşı yüzde 35 etkinlik gösterdiği anlamına geliyor.

Bununla birlikte ilaç üreticisi üçüncü doz CoronaVac aşısı yaptıran 48 kişinin 45'inde veya yüzde 94'ünde antkiorların Omicron varyantını nötralize ettiğini duyurdu.

Söz konusu çalışmanın Hong Kong'dan toplanan iki omicron örneğine dayandığı belirtilirken, Sinovac'ın daha kapsamlı bir değerlendirme sunmak için ek çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.

"SPUTNİK V TAM KORUMA SAĞLIYOR"

AA'da yer alan habere göre, Rus Sputnik V ve Sputnik Light aşılarını geliştiren Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün Müdürü Gintsburg, video konferans yöntemiyle söz konusu aşılara dair yeni bulguları basın mensuplarıyla paylaştı.

Omicron varyantına karşı yaptıkları son araştırmalarda önemli sonuçlara ulaştıklarını anlatan Gintsburg, "Elde ettiğimiz ana sonuç, iki doz Sputnik V aşısının ardından 6 ay içerisinde bir doz Sputnik Light aşısının yaptırmanın Omicron varyantına karşı tam koruma sağladığıdır." dedi.

Halkın tümüyle aşılanmasına yönelik sürecin hızlandırılması gerektiğine işaret eden Gintsburg, "Eğer gelecekte Kovid-19'un yeni varyantları da ortaya çıkarsa, bu varyantlara karşı koruma sağlayacak teknolojiye sahibiz." diye konuştu.

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 14 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Sputnik V'nin onaylanması için Dünya Sağlık Örgütüne gerekli evrakları tümüyle teslim etmediğini bildirmişti.

Peskov, "Henüz teslim etmedik çünkü hangi bilgilerin gerektiği ve bunların nasıl temin edilmesi gerektiğine dair farklı bir anlayışımız var." ifadesini kullanmıştı.

  • Sputnik V
  • Sinovac
  • Omicron
Tüm Trend haberleri için tıklayın